avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare capital social

Am o nelamurire in legatura cu majorarea capitalullui social, si anume acesta se poate majora doar cu aport in numerar sau natura?De exemplu daca nu am repartizat profitul net aferent anului 2007, acesta se poate folosi pentru majorarea capitalului social?Daca da imi puteti spune care este procedura?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: aannddrreeii@gmail.com , utilizator 10:31, 2 Februarie 2009
Puteti majora capitalul social din profitul net al societatii (cel putin, in 2003 era in regula), dar dupa ce platiti impozitul pe dividende deoarece capitalul social este constituit din aportul actionarilor sau asociatilor ca subiect de drept, iar ori de cate ori un subiect de drept este beneficiar al unui venit reprezentand dividende, acest venit intra sub incidenta impozitului pe dividende.
Cititi codul fiscal si normele de aplicare...
Am copiat doc nec pt inreg mentiunii privind majorarea cap soc al SC:
1. Cerere de inregistrare (original);
2.Actul modificator al actului constitutiv (hot ad gen a asociatilor/actionarilor decizia asociatului unic/decizia
Cons de admin/directoratului sau actul aditional la actul constitutiv, original);
3. Daca este cazul, raportul de expertiza pentru aporturile in natura; in ac caz se solicita, in prealabil, numirea de catre judecatorul delegat a unui expert contabil pentru evaluarea acestora. Cererea se depune la oficiul registrului comerţului cu plata taxelor legale: taxă judiciară de timbru; timbre judiciare; taxa de registru.
4. Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social (copii);
5. Actul constitutiv actualizat;
6. Prospectul de emisiune avand semnaturile autentice a doi dintre administratori respectiv ai doi membri aidirectoratului, in caz de subscriptie publica, pt autorizarea publicarii de judecatorul delegat;
7. Dacă este cazul: - hotărârea adunării generale a acţionarilor prin care se limitează sau se ridică dreptul de
preferinţă, pentru publicare în Monitorul Oficial şi menţionare în registrul comerţului; - decizia consiliului de
administraţie/directoratului de restrângere sau ridicare a dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi, pt public
in M Of.
8. Daca e cazul: - avizele prealabile prev de legile speciale (original); - imputernicire speciala sau
avocatiala pt persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
9. Dovezile priv plata taxelor/tarifelor legale: - taxa judiciara de timbru, in original; timbre judiciare; taxa
de registru; tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Multumesc din suflet pentru raspuns!
trope_doi se inseala. E drept, procedand cum zice el, nu risti sa ai probleme la un eventual control, deoarece ai platit in plus... Este o problema de logica in fraza
"capitalul social este constituit din aportul actionarilor sau asociatilor ca subiect de drept, iar ori de cate ori un subiect de drept este beneficiar al unui venit reprezentand dividende, acest venit intra sub incidenta impozitului pe dividende". Legatura dintre majorarea de capital si dividende mie nu mi se pare clara.

Conform art. 7, alin 1, pct 17 din Legea 571/2003 Cod fiscal, cu modificările şi completările ulterioare:

"12. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:

a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifică procentul de deţinere a titlurilor de participare ale oricărui participant la persoana juridică;"

Aceasta este exact exceptia care ne intereseaza pe noi. Daca majorarea nu este dividend, atunci nu exista impozit, deoarece "impozit pe majorarea de capital" nu exista.
Este insa posibil (nu sunt sigur asadar) ca la lichidarea societatii, acea parte din capitalul social care s-a constituit din rezerve, sa implice la restituirea capitalului catre asociati plata acelui impozit pe dividend. Insa asta abia la lichidare.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social srl mioaraclaudia mioaraclaudia ce acte imi sunt necesare pt.majorarea unui capital social la un srl?se doreste majorarea capitalului cu o parte din suma provenita din dividende iar o alta ... (vezi toată discuția)
Majorarea c.s. mony mony Puteti sa-mi spuneti din practica Dvs., care sunt documentele CONTABILE pe care o firma care doreste sa-si majoreze capitalul social prin incorporarea ... (vezi toată discuția)
Aportul la capitalul social mocanumariamadalina mocanumariamadalina Actiunile detinute la o societate comerciala pot fi aduse ca aport social pentru constituirea capitalului social al unei alte societati comerciale? (vezi toată discuția)