avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Activitate fritsch_renate

Activitate fritsch_renate

Managerul a fost mandatar cu sarcini specificate, nu scrie nimic de credite ori creditare societate; ulterior a fost incadrat ca director si nici acolo, printre atributii, nu se regaseste obtinerea de credite ori creditarea societatii din bugetul sau propriu. Si asa este, a pus societatea intr-o situatie extrem de delicata prin crediatrea acesteia. Multumesc pentru raspuns! Toate parerile ce apar aici la subiectul lansat de mine , unele linistitoare altele nu prea :D, ajuta la intelegerea situatiei juridice. Una este sa cunosti situatia si alta e rezolvarea ei in asa fel incat toate partile sa fie multumite...
Multumesc inca o data pentru opiniile prezentate!
Nu am spus ca omul isi vrea banii inapoi, oricum, daca i-ar reclama i-ar si primi; a impumutat societatea fara ca administratorul sa stie, s-a aflat doar dupa efectuarea cheltuielilor platite cu acesti bani. Si, e clar ca, in momentul in care se recupreaza creante acestea vor acoperi aceste cheltuieli. Insa multe dintre ele nu sunt justificate - si de aici incepe problema!
Eu sunt cea care am demarat acest subiect si va spun ca managerul din aceasta speta a fost impuetrnicit la infiintarea societatii, cu mandat de reprezentare generala, apoi, un an mai tarziu a fost angajat de societate pe functia de manager.. Creditarile pe care le-a facut societatii nu au fost semnate si de catre administrator. Intrebarea initiala fusese daca el are acest drept, de a credita societatea si fara ca admnistratorul (care este si actionar majoritar!) sa stie acest fapt.
Normal caorice imprumut trebuie restituit, mai ales ca efectuarea acestuia a dus la bunul mers al activitatii societatii comerciale. Problema era alta: daca de acest imprumut nu trebuia sa afle si administratorul societatii comerciale. Interesant este insa faptul ca suma imprumutata de catre manager societatii coincide cu cea pe care societatea o are de recuperat de ladebitorii sai cococntractanti.
Contractul de imprumut pe care ll-a incheiat managerul cu societatea, imprumut pentru societate, l-a semnat tot el, administratorul nu a stiut nimic. Din ce am citit aici am inteles ca administratorul poate imprumuta firma doar daca este si actionar, situatie pozitiva in cazul prezentat, managerul nu este si actionar al societatii, este doar angajat al acesteia...
Multumesc de raspunsul prompt, dar doresc inca explicatii. Multumesc!
Managerul societatii comerciale a imprumutat in repetate randuri societatea comerciala pentru a efectua platile curente ale acestetia, pentru a onora contractul de liesing (autovehicul); contractul de imprumut intre manager si societate s-a facut la contabilitate, administratorul nu a avut cunostinta de acesta.
Managerul nu este si actionar al societatii comerciale, este doar angajat al acesteia. Inainte de angajare la societate administratorul i-a dat un mandat general, notarial. In contractul de munca ulterior incheiat nu se mentioneaza ca aceasta procura nu mai este valabila si ca fostul imputernicit actioneaza in calitate de angajat. Procura a fost anulata , tot notarial, abia la doi ani dupa incheierea acestui contract de munca.
Intrebare:
- a avut dreptul managerul sa imprumute societatea comerciala si daca da, in ce calitate?
- care este raspunderea administratorului in acest caz stiind de imprumut dar nu si de contractul de imprumut pentru societate depus de manager la contabilitate? (Adica, cum raspunde ca a fost cu capul in traista?! #-o )
- care este raspunderea Contabilitatii in aceasta situatie?
- in ce conditii isi poate recupera managerul sumele imprumutate, societatea comerciala avand de recuperat creante, dar de la debitori aflati in prag de faliment (adica recuperare nesigura, ori intr-o perioada indelungata de timp!)?
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS!

P. S. Nu certati administratorul, care este si actionar, are destule pe cap acum, acum imprumuta el societatea comerciala, dar legal! :D