De ce spuneti ca administratorul imprumuta legal?De ce imprumutul managerului nu ar putea fi legal.Nu s-a facut in baza unui contract?si daca da, cine a semnat din partea societatii comerciale , tot el?!Oricine poate imprumuta o societate comerciala, atata timp cat exista un contract(art.15,Cod Civil),de aceea si in planul de conturi exista contul 462-Creditori diversi.
Contractul de imprumut pe care ll-a incheiat managerul cu societatea, imprumut pentru societate, l-a semnat tot el, administratorul nu a stiut nimic. Din ce am citit aici am inteles ca administratorul poate imprumuta firma doar daca este si actionar, situatie pozitiva in cazul prezentat, managerul nu este si actionar al societatii, este doar angajat al acesteia...
Multumesc de raspunsul prompt, dar doresc inca explicatii. Multumesc!
Inca nu am auzit asa ceva, salariatii sa vina cu bani de acasa pentru societate si nici sa nu-i spuna patronului.Dar se pare ca totul e posibil.Situatia e cel putin incurcata si putin hilara, trebuie sa recunosc!
Administratorii societatii au puteri depline de administrare a fondurilor, gestiunii si activitatii societatii.
Aceleasi puteri le au si mandatarii lor numiti prin procura - fie ca se cheama manageri sau altfel.
Printre altele, administratorii pot contracta credite in numele societatii.
Este irelevant cine este creditorul: banca, persoana fizica, casa de amanet, actionar, salariat, camatari.
Nu exista nici un text de lege care sa interzica acceptarea unui credit de la o persoana fizica. Se cheama imprumut privat.
In virtutea mandatului primit, managerul efectueaza acte de administrare. Prin urmare, tot ce a facut, a facut legal.
Nu vad nimic ilegal.
Acum vine vremea sa isi ia banii inapoi.
Aici e aici.
Alberto Kurtyan
Normal caorice imprumut trebuie restituit, mai ales ca efectuarea acestuia a dus la bunul mers al activitatii societatii comerciale. Problema era alta: daca de acest imprumut nu trebuia sa afle si administratorul societatii comerciale. Interesant este insa faptul ca suma imprumutata de catre manager societatii coincide cu cea pe care societatea o are de recuperat de ladebitorii sai cococntractanti.