Managerul societatii comerciale a imprumutat in repetate randuri societatea comerciala pentru a efectua platile curente ale acestetia, pentru a onora contractul de liesing (autovehicul); contractul de imprumut intre manager si societate s-a facut la contabilitate, administratorul nu a avut cunostinta de acesta. Managerul nu este si actionar al societatii comerciale, este doar angajat al acesteia. Inainte de angajare la societate administratorul i-a dat un mandat general, notarial. In contractul de munca ulterior incheiat nu se mentioneaza ca aceasta procura nu mai este valabila si ca fostul imputernicit actioneaza in calitate de angajat. Procura a fost anulata , tot notarial, abia la doi ani dupa incheierea acestui contract de munca.
Intrebare:
- a avut dreptul managerul sa imprumute societatea comerciala si daca da, in ce calitate?
- care este raspunderea administratorului in acest caz stiind de imprumut dar nu si de contractul de imprumut pentru societate depus de manager la contabilitate? (Adica, cum raspunde ca a fost cu capul in traista?! #-o )
- care este raspunderea Contabilitatii in aceasta situatie?
- in ce conditii isi poate recupera managerul sumele imprumutate, societatea comerciala avand de recuperat creante, dar de la debitori aflati in prag de faliment (adica recuperare nesigura, ori intr-o perioada indelungata de timp!)?
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS!
P. S. Nu certati administratorul, care este si actionar, are destule pe cap acum, acum imprumuta el societatea comerciala, dar legal! :D
Si Codul Civil vorbeste despre imprumuturi.Nu este o fapta de comert decat in masura in care cel ce imprumuta are acest drept,obtinand venituri din dobanda aplicata, adica este autorizat sa imprumute societati comerciale si aici ne intoarcem iar la vechea problema despre imprumuturi cine are voie si cine nu?!
Cred ca se impune verificarea actului constitutiv al societatii. In mod normal se presupune ca mandatul administratorului este dat pentru toate actele necesare functionarii firmei. Acest mandat poate fi transferat.
In cazul in care exista insa o prevedere in actul constituiv conform careia creditul se contracteaza de ex. prin hot. aga creditul nu a fost legal contractat si acest lucru evident va avea consecinte fiscale.
In mod normal activitatea de creditare presupune anumite autorizari. Vezii siteul ONRC. Conssecinta: o persoana fizica nu poate exercita activitatea comerciala de creditare cu dobanda.
Dar daca este vorba de un contract civil de imprumut cred ca nu sunt probleme.
Imprumut asociat
Anisa
Am o societate de la care m-am imprumutat in cateva randuri cu sume mai mari de 5000 EUR. Pana in prezent nu stiam ca este ilegal. Cum pot sa corectez aceasta ... (vezi toată discuția)