Managerul societatii comerciale a imprumutat in repetate randuri societatea comerciala pentru a efectua platile curente ale acestetia, pentru a onora contractul de liesing (autovehicul); contractul de imprumut intre manager si societate s-a facut la contabilitate, administratorul nu a avut cunostinta de acesta. Managerul nu este si actionar al societatii comerciale, este doar angajat al acesteia. Inainte de angajare la societate administratorul i-a dat un mandat general, notarial. In contractul de munca ulterior incheiat nu se mentioneaza ca aceasta procura nu mai este valabila si ca fostul imputernicit actioneaza in calitate de angajat. Procura a fost anulata , tot notarial, abia la doi ani dupa incheierea acestui contract de munca.
Intrebare:
- a avut dreptul managerul sa imprumute societatea comerciala si daca da, in ce calitate?
- care este raspunderea administratorului in acest caz stiind de imprumut dar nu si de contractul de imprumut pentru societate depus de manager la contabilitate? (Adica, cum raspunde ca a fost cu capul in traista?! #-o )
- care este raspunderea Contabilitatii in aceasta situatie?
- in ce conditii isi poate recupera managerul sumele imprumutate, societatea comerciala avand de recuperat creante, dar de la debitori aflati in prag de faliment (adica recuperare nesigura, ori intr-o perioada indelungata de timp!)?
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS!
P. S. Nu certati administratorul, care este si actionar, are destule pe cap acum, acum imprumuta el societatea comerciala, dar legal! :D
Din moment ce administratorul l-a împuternicit pe "viitorul manager" acesta opera ca si administratorul insusi. Nu exista nici un text legal care sa instituie un control suplimentar al administratorului in privinta contractarilor de credite oricare ar fi ele.
Identitatea intre sume este o pura coincidenta, managerul/imputernicit nu avea nimic de castigat din aceste imprumuturi. Chiar din contra. :) Pierdea banii. Pe moment.
Situatie atipica, de obicei asociatii imprumuta societatea.
In situatia prezentata ma aflu si eu, care in calitate de manager (fara a fi administrator sau asociat) am creditat in repetate randuri societatea la care lucram pentru a depasi sincopele financiare. Toate contractele s-au facut intre mine - persoana fizica si administratorul societatatii in numele persoanei juridice.
In momentul in care am plecat din firma inca mai aveam de recuperat mai mult de 60% din creditari, dar avand la acea data o relatie amicala cu administratorul - unic asociat, am luat de bune promisiunile facute cu privire la restituirea sumelor ramase de recuperat. Situatia s-a schimbat insa in timp si am tot fost amanat, pana cand am inaintat o actiune pe OG5, cu somatie de plata, care mi-a fost respinsa pe motivul ca imprumutul nu intra sub OG5. Acum incerc sa recuperez banii prin deschiderea procedurii de faliment. Iar cireasa de pe tort: banii cu care am creditat firma proveneau dintr-un credit pe care l-am luat in interes personal si la care platesc lunar dobanda. Ca si concluzie, nu numai ca nu mi-am recuperat inca banii dar mai si platesc dobanzi pentru ca am ajutat firma!
Eu sunt cea care am demarat acest subiect si va spun ca managerul din aceasta speta a fost impuetrnicit la infiintarea societatii, cu mandat de reprezentare generala, apoi, un an mai tarziu a fost angajat de societate pe functia de manager.. Creditarile pe care le-a facut societatii nu au fost semnate si de catre administrator. Intrebarea initiala fusese daca el are acest drept, de a credita societatea si fara ca admnistratorul (care este si actionar majoritar!) sa stie acest fapt.
Imprumut asociat
Anisa
Am o societate de la care m-am imprumutat in cateva randuri cu sume mai mari de 5000 EUR. Pana in prezent nu stiam ca este ilegal. Cum pot sa corectez aceasta ... (vezi toată discuția)