avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Activitate luana25

Activitate luana25

Răspuns la discuția Somaj neacordat
elis a scris:

Din cate stiu in Codul Muncii nu sunt prevazute conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj, ci in Legea nr.76/2002.

Aveti dreptate, e legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au
realizat venituri în acea localitate.

Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);

Art. 5.
IV.
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor
pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
cata80 a scris:

Am intrebat astazi la somaj si raspunsul a fost ca ptr cei care vin din campul muncii (chiar daca sunt studenti) daca sunt indeplinite conditiile (stagiu de cotizare, sa nu inregistreze alte venituri) se beneficiaza de somaj.
Deci luana25 cel mai bine intrebi direct la somaj.

Buna,
Am intrebat si eu si acelasi raspuns l-am primit si mi-au explicat foarte clar cu argumente din codul muncii de ce am dreptul. Multumesc!
elis a scris:

luana25 a scris:

elis a scris:

Nu beneficiati de indemnizatia de somaj pe perioada doctoratului cu frecventa. Perioada doctoratului cu frecventa constituie vechime in munca.

Desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, in temeiul art. 65 din Codul muncii, reprezinta un motiv neimputabil de incetare a contractului individual de munca si, totodata, una din conditiile pentru ca persoana sa poata beneficia de indemnizatie de somaj. Calitatea de student nu influenteaza dreptul la indemnizatie de somaj. Trebuie doar ca la momentul solicitarii, potrivit alin. 34 alin. (1) coroborat cu art. 17 alin. (1) lit. a), art. 16 lit. a) si art. 5 pct. IV lit. c) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, sa mai indepliniti urmatoarele conditii:
aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; -nu realizati venituri sau sa realizati din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj; -sa va inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala aveti domiciliul sau, dupa caz, resedinta.

Mi s-a mai oferit si aceasta explicatie. Precizez ca am lucrat 2 ani la o firma privata. Multumesc!

Cred ca cine va dat aceasta explicatie a uitat sa se uite mai bine tot in Legea nr.76/2002 din care v-a citat conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj.
Poate o sa va explice cum o persoana care beneficiaza de vechime in munca poate beneficia in acelasi timp si de indemnizatia de somaj :(

Pot sau nu pot beneficia de somaj? Multumesc!
elis a scris:

Nu beneficiati de indemnizatia de somaj pe perioada doctoratului cu frecventa. Perioada doctoratului cu frecventa constituie vechime in munca.

Desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, in temeiul art. 65 din Codul muncii, reprezinta un motiv neimputabil de incetare a contractului individual de munca si, totodata, una din conditiile pentru ca persoana sa poata beneficia de indemnizatie de somaj. Calitatea de student nu influenteaza dreptul la indemnizatie de somaj. Trebuie doar ca la momentul solicitarii, potrivit alin. 34 alin. (1) coroborat cu art. 17 alin. (1) lit. a), art. 16 lit. a) si art. 5 pct. IV lit. c) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, sa mai indepliniti urmatoarele conditii:
aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; -nu realizati venituri sau sa realizati din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj; -sa va inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala aveti domiciliul sau, dupa caz, resedinta.

Mi s-a mai oferit si aceasta explicatie. Precizez ca am lucrat 2 ani la o firma privata. Multumesc!
Buna! In cazul in care sunt angajata de 2 ani si sunt si studenta la doctorat cu frecventa, pot beneficia de somaj?Multumesc!