As dori sa va pun cateva intrebari si sa ma lamuriti intr-o problema.
La 19 decembrie 2008 firma la care lucrez(lucram) a incheiat contractul de munca a mai mult de jumatate din angajati (eram in jur de 18) cu ocordul partilor(majoritatea fostilor mei colegi nu prea stiau ce inseamna asta). Eu am fost rugata sa fac o cere de concediu fara salar pentru o luna de zile, urmand sa discutam in data de 19 ianuarie daca firma isi poate permite sa ma plateasca in continuare si reintru in campul muncii sau se incheie contractul meu de munca.
Azi am fost anuntata ca firma nu mai are sanse de reabilitare si contractul meu de munca va fi incheiat. Toate bune si frumoase, doar ca nu vor sa imi dea actele necesare depunerii dosarului de somaj. Eu inca nu am semnat nici o decizie de desfacere a contractului de munca. As dori sa stiu conform carei legi va trebui desfacut contractul meu de munca(nu este cu acordul partilor si nici din cauza mea, a angajatului) si de asemenea cum pot sa ii fac sa imi dea actele necesare dosarului de somaj? Mentionez ca eu acum sunt in perioada examenelor la facultate si nici o firma nu ma v-a angaja azi si sa imi dea voie sa ma duc la examen la facultate din 3 in 3 zile.
In primul rand nu dvs semnati decizia de incetare a contractului de munca. ci angajatorul / reprezentantul legal al societatii.
Normal ar fi fost sa va instiinteze in scris de desfiintarea postului dvs si sa va acorde termenul legal de preaviz de 20 de zile conform Legii 53/2003 Codul Muncii. Aceasta instiintare trebuia semnata de dvs ca ati luat la cunostinta.
Daca se va inceta contractul de munca in baza art 55(b) "cu acordul partilor" sau din vina dvs (sanctiune desciplinara, dar este o procedura lunga si spinoasa) nu veti putea beneficia de somaj.
Trebuie sa le spuneti sa intocmeasca formalitatile de desfiintare a postului ca urmare a situatiei economico-financiare a societatii.
Daca va forteaza sa va dati demisia sau sa va inchida cu alt articol contractul de munca decat cel pentru desfiintarea postului : art 62 (2) Legea 53/2003 Codul Muncii puteti sesiza Inspectia Muncii.
Va multumesc pentru raspunsul acordat atat de prompt dar mai am o mica intrebare atunci:
Ei pot pur si simplu sa depuna la ITM acea decizie prin care imi desfac contractul de munca in baza art 55(b) fara ca eu sa semnez nimic si atunci singura mea solutie va fi sa sesizez ITM-ul?Daca da, ce presupune aceasta sesizare, cat dureaza formalitatile si mai ales cum aflu eu daca a fost depusa acea decizie la ITM(in conditiile in care ei cel mai probabil nu imi vor da o copie dupa acea decizie). Imi cer scuze daca sunt prea multe intrebari si va multumesc inca odata!
Daca vor face acest lucru vor trebui sa prezinte si o copie a cererii dvs de incetare a contractului de munca. Este posibil sa "manufactureze" aceasta cerere si trebuie sa sesizati Inspectia Muncii si chiar ii puteti chema in instanta pe acest motiv.
Pentru a putea afla daca a fost facuta si depusa o astfel de decizie (cu toate ca ei trebuie sa va inmaneze un exemplar intermen de 5 zile de la data emiterii) puteti merge la Inspectoratul Teritorial de Munca sa luati legatura cu Inspectorul la care este arondata societatea si sa va confirme / infirme existenta actului.
Poate nu este o veste buna, dar cei care urmeaza cursurile unei facultati nu beneficiaza de somaj. In consecinta, nici dumneavoastra nu puteti bebeficia de ajutorul de somaj, chiar daca sunteti concediata pe motive ce nu tin de persoana salariatului.