avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Activitate Daniel_Gaftoi

Activitate Daniel_Gaftoi

Răspuns la discuția contestare concediu medical
Art.9 din Anexa nr.2 a Ordinului nr.233/2006 :(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza
adeverintei de la platitor
, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute în lista aprobata prin hotarâre a Guvernului.
(2) Platitorul va mentiona în adeverinta, în mod obligatoriu, numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute în ultimele 12 luni.

Art.38 din Norma de aplicare a UG nr.158/2006 : Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical .

Daca coroborezi cele doua texte observi, ca cel putin la nivel declarativ, ca sa obtii un certificat medical iti trebuie in prealabil o adeverinta (cel mai important in adeverinta sunt de fapt nr de zile de cm si apoi faptul ca s-au virat contributiile in contul x).
Răspuns la discuția contestare concediu medical
Motivele de respingere pot fi :
-nesolicitarea de catre salariat a unei adeverinte pentru medicul de famile din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical avute in ultimele 12 luni. angajatorul are obligatia de a elibera o astfel de adeverinta (art.38 din norma de aplivare a OUG nr.158/2005 privin concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate. Din practica, angajatorul face sesizare la CASMB si reclama ca salariatul nu a avut o astfel de adeverinta . Tot din practica, casa recomanda aprobarea la plata, daca nu s-au depasit numarul de zile de cm pe care le poate da medicul de familie intr-un an(45) .
-necompletarea corespunzatoare a casutelor din cuprinsul cm -uluiș
-nevizarea de catre medicul de familie a cm-lui eliberat duin spatal.
Motivele de respingere sunt mult mai multe si se regasesc in ordinul 233/20006 al min sanat si in ordin 60/2006 al min sanatatii.
Legal, angajatorul nu refuza in prima faza plata cm-ului. Intai sesizeaza CASMB in temeiul art.88din ordinul 60/2006, si iti amana introducerea la plata a medicalului.
dupa care, casa face o comisie, ancheta, etc, si comunica angajatorului raspunsul (cam in trei luni).Daca e pozitiv, angajatorul este obligat sa-ti introduca la plata medicalul, Daca nu, iri da medicalul inapoi, te duci cu el la medicul care l-a eliberat , acesta face corectarile necesare si te reintorci cu el la angajator.
S-ar putea sa te fi ametit in detalii, daca ai nelamuriri , insista.
O zi buna .
Buna seara,
in compania mea se face concediere colectiva . CCM pe societate a expirat in 31.12.2007 si de atunci nu s-a mai incheiat nici un fel de act aditional.In acest contract nu se prevad salarii compensatorii la concedierea colectiva.
Acest ultim contract pe societate, la inregistrarea la Directia de Munca a Munca Bucuresti, primea avizul favorabil , specificand ca indeplineste conditiile prevazute in ccm unic la nicel ramura transporturi.
Societatea figureaza dealtfel in anexa din ccm unic la nivel ramura transporturi in care se aplica acesta.
Acum, administratia, se foloseste de faptul ca avem codul CAEN 4523 (constructii cai ferate) si a decis acordarea unui salariu compensatoriu de 50 % din ultimul salariu brut al salariatului, conform prevederilor ccm unic la nivel ramura constructii (in ccm ramura constructii se prevede ca se aplica tutor societatilor care au codul CAEN 45, dar nu sunt nominalizate aceste societati, ca la transporturi).
1. evident, 50 % din ultimul salariu este sub prevederea din ccm unic la nivel national, si se poate regla aceasta chestiune cu o cerere in justitie.
2. intrebarea principala este daca la aceasta societate se aplica ccm pe ramura transporturi (am uitat sa spun ca aici se prevad 6 salarii compensatorii=D>, sau cel de la ramura constructii?
multumesc