avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM unic la nivel national vs CCM unic ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM unic la nivel national vs CCM unic ramura

Buna seara,
in compania mea se face concediere colectiva . CCM pe societate a expirat in 31.12.2007 si de atunci nu s-a mai incheiat nici un fel de act aditional.In acest contract nu se prevad salarii compensatorii la concedierea colectiva.
Acest ultim contract pe societate, la inregistrarea la Directia de Munca a Munca Bucuresti, primea avizul favorabil , specificand ca indeplineste conditiile prevazute in ccm unic la nicel ramura transporturi.
Societatea figureaza dealtfel in anexa din ccm unic la nivel ramura transporturi in care se aplica acesta.
Acum, administratia, se foloseste de faptul ca avem codul CAEN 4523 (constructii cai ferate) si a decis acordarea unui salariu compensatoriu de 50 % din ultimul salariu brut al salariatului, conform prevederilor ccm unic la nivel ramura constructii (in ccm ramura constructii se prevede ca se aplica tutor societatilor care au codul CAEN 45, dar nu sunt nominalizate aceste societati, ca la transporturi).
1. evident, 50 % din ultimul salariu este sub prevederea din ccm unic la nivel national, si se poate regla aceasta chestiune cu o cerere in justitie.
2. intrebarea principala este daca la aceasta societate se aplica ccm pe ramura transporturi (am uitat sa spun ca aici se prevad 6 salarii compensatorii=D>, sau cel de la ramura constructii?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 10 Februarie 2009
Daca societatrea figureaza in Anexa 5 a CCM la nivel de ramura transporturi, atunci acest contract se aplica si in cazul dumneavoastra.
Si exact cum ati sesezat si dumneavoastra aceea prevedere din CCM la nivel de ramura constructii contine dispozitii contratr CCMUNN , ceea ce inseamna ca este ilegala.
In caz de neintelegeri la nivel de unitate, aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata pentru a primi drepturile salariale cuvenite.
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Prin urmare, CCM la nivel de ramura constructii contine dispozitii inferioare celor stabilite prin CCMN. In acest caz, potrivit art.78 alin.1 din CCMN, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii trebuie sa va acorde o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
In caz contrar, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)