avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarile compensatorii conform art.78 alin.1
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarile compensatorii conform art.78 alin.1

am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea 20 zile cum prevede legea ne-a dat 10 zile ca sa ne oblige sa lucram 8 ore avand ca pretext ca nu au program de 4ore,iar ca salariu compensatoriu mi-a dat un singur salar.as vrea sa stiu daca este legal ceea ce a facut societatea.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:56, 26 Noiembrie 2009
ART.78. CCM National - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.


da e corect sa va dea un salariu, atat timp cat este vorba de concediere individuala.
insa daca este vorba de o concediere colectiva, lucrurile stau altfel.

Art. 68 - codul muncii . - Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:

a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;

b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;

c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

salariile compensatorii (numarul lor) sunt prevazute in CCM la nivel de unitate
Contractul colectiv aplicabil este cel din ramura transporturilor

Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.

Preavizul este de 20 de zile lucratoare, pot fi impartite in 10 zile lucrate cate 8h/zi si 10 zile libere, fara a influenta drepturile cuvenite
Salariile compensatorii se acorda conform contractului colectiv de munca aplicabil.
Daca nu aveti ccm la nivel de unitate, se aplica cel la nivel de ramura sau national.
Prevederea vizand acordarea unui sg salariu compensator este cuprinsa in ccm-ul la nivel nationa.
In cazul dvs insa, pana la ccm national se aplica ccm pe ramura transporturi care prevede aplicarea a 6 salarii compensatorii.

In ceea ce priveste acordarea preavizului, el este de 20 de zile, care poti fi comprimate efectiv in 10 zile de lucru cu norma intreaga, dar sunt obligati sa va plateasca 20 de zile de preaviz.
Preavizul (indiferent de posturile pe care le au sau nu) este de 20 de zile.
Avand in vedera ca in timpul aestui preaviz aveti dreptul de a absenta 4 ore pe zi fara a va fi afectate drepturile salariale este o optiune ca 10 zile sa veniti 8 ore si 10 zile sa stati acasa si sa fiti platit ca si cum ati lucra.
CCMUN prevede minim un salariu compensatoriu, daca se pot negocia mai multe este ok dar nu obligatoriu. Asta daca in CCM la nivel de ramura sau unitate nu prevede mai multe salarii compensatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)
Ccm unic la nivel national vs ccm unic ramura Daniel_Gaftoi Daniel_Gaftoi Buna seara, in compania mea se face concediere colectiva . CCM pe societate a expirat in 31.12.2007 si de atunci nu s-a mai incheiat nici un fel de act ... (vezi toată discuția)
Neacordare preaviz Lipi Lipi In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, ... (vezi toată discuția)