In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, angajatorul are posibilitatea neacordarii preavizului de 20 zile lucratoare cu conditia platii unei indemnizatii egala cu un salariu.
Punand cap la cap ce prevede Codul muncii referitor la preaviz, este legala aplicarea unei astfel de prevederi sau decizia de concediere este lovita de nulitate?
Hm,
Asa cum un angajator poate renunta la preaviz, in cazul demisiei unui angajat nu vad de ce nu un angajat nu ar putea renunta la preaviz, in cazul concedierii, daca i se pare acel salariu compensator tentant. Renuntarea trebui sa fie in scris (stiti dvs, Verba volant, scripta manem").
Desi, un salariu compensator, in afara drepturilor cuvenite la zi, oricum primeste angajatul concediat pe motive ce nu tin de persoana lui. Sa nu se confunde. In situatia expusa de dvs ar trebui sa fie minim 2 salarii compensatorii , daca angajatul se hotareste sa renunte la preaviz.
Pe de alta parte, preavizul de 20 zile lucratoare este un drept al angajatului, si nu poate fi fortat sa renunte la el , daca nu este de acord.
mi e pare nelegala clauza din ccm la nivel de unitate. in primul rand ca, potrivit art. 67 din Codul muncii, persoanele concediate pentru motive care nu tin de pers. salariatului, pot beneficia de compensatii, dar nu in schimbul preavizului. preavizul este un drept al salariatului, la care el nu poate renunta, sub sanctiunea nulitatii absolute.
renuntarea din partea angajatorului la preaviz, in cazul demisiei, este expres prevazuta de lege. nu se aplica si in cazul concedierii mai sus comentate.
tot codul muncii enumera care sunt elementele obligatorii ale unei decizii de concediere, printre care se regaseste si perioada preavizului. lipsa unuia dintre elementele obligatorii, duce la nulitatea absoluta a deciziei de concediere
Multumesc.
@bobo24 - Acesta este si punctul meu de vedere. Se pare ca nu s-a citit corect... ANGAJATORUL are posibilitatea neacordarii preavizului, nu vine ca o cerere din partea angajatului. De aceea si am precizat "punand cap la cap ceea ce este prevazut in codul muncii" pt. ca decizia de concediere fara preaviz (indiferent ca intemeiata pe CCMU si cu acordarea unei compensatii banesti in plus) este lovita de nulitate din punctul meu de vedere.
În conformitate cu art. 38 din Codul muncii, salariatul nu poate renunţa la termenul de preaviz. Având în vedere dispoziţiile art. 38 din Codul muncii, nu este admisibilă renunţarea salariatului la termenul de preaviz, nici prin act unilateral, nici prin acord cu angajatorul.
Prin urmare, consider ca o astfel de prevedere este lovita de nulitate.
Eu am privit situatia expusa de dvs din perspectiva salariatului, nu a angajatorului.
Bineinteles ca aveti dreptate, in esenta va secondez in opinii .
La cum e formulat articolul respectiv se pot identifica mai multe greseli care atrag nulitatea. Insa sunt aproape sigura ca acest articol a fost gandit de angajator , abuzand de necunoasterea legislatiei din partea angajatilor/reprezentantilor salariatilor cu care s-a negociat CCM-ul , pentru a se influenta decizia angajatilor aflati in situatii posibile de concediere, insa in final - daca ar exista o astfel de finalitate,l cu siguranta contractul s-ar incheia cu acordul partilor sau demisie.
@bobo24 Multumesc de corectura.
Alte discuții în legătură
Concedierea
ContSters239798
buna ziua!! m-ar interesa si pe mine sa stiu ce drepturi am in cazul concedierii...sau cat de usor ii este angajatorului sa ma concedieze?? simt ca sunt in ... (vezi toată discuția)
Concedierea individuala
bvr
Buna dimineata!
Stimati colegi,
Ma puteti ajuta , va rog, cu cateva informatii legate de concedierea individuala conform articolului 65 aliniatul 1 din ... (vezi toată discuția)