avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Buna ziua,

Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta pentru ca in Codul muncii e scris 15 iar in CCM la nivel de ramura 20. Firma avand sub 20 de angajati trebuie sa se supuna CCM la nivel de ramura? Trebuie sa dea vreun salariu compensator?
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 09:53, 30 Octombrie 2009
Veti acorda preaviz de 20 zile lucratoare. Se aplica prevederile mai favorabile salariatului.
Deci, preaviz 20 zile lucratoare, vor lucra 4 ore/zi si vor fi platiti ptr 8 ore/zi, vor beneficia de 1 salariu compensatoriu.
Firma trebuie sa se supuna prevederilor CCM ramura iar in lipsa acestuia CCMUNational. Asta insemna ca trebuie sa acorde preaviz de 20 de zile si plati compensatorii. Daca nu indeplineste acest lucru, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de incetare puteti deschide litigiu de munca la tribunalul din localitatea de domiciliu.
Codul muncii: Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s - a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s -a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă
la nivel naţional.
(2) La fiecare dintre nivelurile prevăzute la art. 240 se încheie un singur contract colectiv de muncă.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
ContSters42179, utilizator
Preavizul in cazul concedierii este de 20 zile lucratoare , conform CCMUNN (se aplica varianta acre este mai favorabila pentru angajat) si se acorda un salariu compensator, tot conform CCMUNN, sau eventual mai multe daca aveti asa specificat in contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau la nivel de unitate (desi daca spuneti ca aveti in prezent 13 angajati, nu cred sa aveti CCM la nivel de unitate).

In perioada preavizului, angajatii pot absenta 4 ore pe zi, pentru a-si cauta alte locuri de munca , insa vor fi pontati norma intreaga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)