Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca Salariul compensator.
Ma intereseaza daca in noul cod al munci sau in contractul colectiv de munca exista acea rubrica in care precizeaza ca se da un salar compensatoriu in cazul in care angajatorul disponibilizeaza angajatul lui pe motivul ca desfinteaza postul respectiv .
In ROI {regulament de ordine interioara} a firmei nu am gasit acel paragraf in care scrie daca firma face restructurari de personal atunci ce fel de obligati financiare are fata de angajat .
Este in vigoare din 18 mai a.c.
Salariul compensator a fost specificat in CCMN care nu mai este in vigoare dar se poate regasi in CCM ramura/sectoriale sau pe unitate care va sunt aplicate (daca va sunt aplicate).
Ca urmare a raspunsului dumneavoastra ce anume trebuie sa inteleg ??
Salariul compensator a fost specificat in CCMN care nu mai este in vigoare dar se poate regasi in CCM ramura/sectoriale sau pe unitate care va sunt aplicate (daca va sunt aplicate).
In CCMN nu se da Salariul compensator , dar in CCM se da Salariul compensator ???
Potrivit art. 78 alin. 1 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 - 2010, la incetarea CIMdin motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara altor drepturi cuvenite la zi
Alin. 2 vine cu precizarea: Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea CIM a intervenit ca urmare a unor motive ce nu tin de persoana salariatului .
Potrivit dispozitiilor art. 65 din Codul muncii,Legea nr. 53/2003 concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Potrivit art. 66 din Codul muncii concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
Concluzia
Indiferent cum este concedierea daca este individuala sau colectiva, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca.
Eu am fost dat afara din firma pentru ca firma nu are suficient de lucru si renunta la postul meu pe care il detin >> >> ca urmare firma este responsabil de demiterea mea de la locul de munca <<< <<< iar in locul meu o sa lucreze o alta persoana care detine o alta functie in firma si va avea salarul minim pe economie .
Un coleg de al meu s-a interesat de Salariul compensator de pe internet si a aflat ca noi apartinem de >>> Cod CAEN 1812 <<<
Intrebarea de baza este >>> Primesc Salariul compensator conform CCM-lui ???
Ca precizare >>> Am fost instiintat in data de 30 Iunie ca din data de 4 Iulie sint in preaviz de 20 de zile lucratoare si din data de 1 August sint trecut in somaj .
Sper sa primesc o lamurire pozitiva asupra acestui subiect .
Am specificat ca nu mai exista CCMN. A fost abrogat prin aparitia legii 62/2011 - a dialogului social. In CCM existente la nivelul ramurii sau al unitatii, acolo unde s-au incheiat asemenea contracte, este posibil ca o asemenea clauza sa existe.
Va trebui sa va edificati daca CCM pe ramura de care apartineti (tipografie) va este aplicabil si daca are o asemenea clauza. Daca este afirmativ atunci unitatea are obligatia sa va acorde acest drept.
Salarii compensatorii
larisa_
Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)