avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat postul.
Ma gandesc ca nu exista un contrat colectiv de munca la nivel de societate, ea avand < 21 angajati.

Conform codului muncii
Art. 239.
Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
(asta inseamna ca si daca nu exista un contract colectiv la nivel de ramura,(constructii, in cazul meu)...se aplica contractul colectiv de munca la nivel national?
nu exista un CCM pe constructii pt 2010? eu am gasit doar pe 2008-2009 )


ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de
munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
( CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL
PE ANII 2007-2010)

As putea beneficia de salarii compensatorii? Si daca da, as mai putea sa-l mai solicit acuma, la aproape o luna de la concediere?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 29 Octombrie 2010
Tuturor salariatilor li se aplica contractul colectiv de munca la nivel nationa, deci si dvs. Puteti sa-l solicitati si la o luna de la concediere.
Art.247 C.mun prevede ca : În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Salariul compensatoriu il puteti cere, dar o eventuala actiune in justitie in cazul refuzului platii se depune in termen de 6 luni de zile de la data incetarii c.i.m.
conform CCMUN, am dreptul la cel putin 1 salariu compensatoriu.
daca, insa, in CCM la nivel de ramura sau unitate este stipulat faptul ca am dreptul la mai multe salarii, atunci se va aplica norma mai favorabila.

nu exista contract colectiv de munca la nivel de angajator, asa ca trebuie sa merg la contractul colectiv pe ramura din care face parte angajatorul conform codului caen al activitatii sale principale - firma de proiectare in constructii, avand codul caen 214201 (de unde stiu daca exista un astfel de contract colectiv de munca la nivel de ramura)? acesta este contractul colectiv de munca la nivelul ramurii constructii pe 2008-2009? altceva nu am gasit #-o

va multumesc
La solicitarea salariului compensator, azi am primit raspunsul care nu imi este foarte in clar:
- art. 78 din CCMUNN pe anii 2007-2010 nu se aplica la mine, deorece in calitate de angajat, nu am semnat nici un contract colev de munca
- art. 67 din codul muncii adnotat "salariatii concediati pt motive care nu tin de persoana lor nu beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil" nu poate fi aplicat
- conform aceluiasi art 67 - ordonanta de urgenta a guvernului nr.98/1999 se refera la persone ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective
===> nu se poate efectua plata salariului compensator

Va multumesc anticipat pentru lamurire
1. CCMN se aplica tuturor salariatilor din tara .... însa in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

2. Art.67 din Codul Muncii instituie regula ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Ceea ce ati postat dvs in legatura cu acest articol este contrar prevederilor legale.

3. Intr-adevar, OUG nr.98/1999 este aplicabila in cazul concedierilor colective.

4. Art. 24 din CCM la nivel de ramura de constructii prevede ca, la disponibilizarea angajatilor din motive neimputabile lor, angajatorii vor acorda plati compensatorii de cel putin 50% din salariul de baza brut lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Avand in vedere ca aceste dispozitii sunt contrare prevederilor CCMN,sunt aplicabile dipsozitiile art.78 alin.1 din CCMN.

Alte discuții în legătură

Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)
Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului 0vidiu83 0vidiu83 Buna ziua, Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie: De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective. Fiecarei persoane concediate i ... (vezi toată discuția)
Ccm unic la nivel national vs ccm unic ramura Daniel_Gaftoi Daniel_Gaftoi Buna seara, in compania mea se face concediere colectiva . CCM pe societate a expirat in 31.12.2007 si de atunci nu s-a mai incheiat nici un fel de act ... (vezi toată discuția)