avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract munca nivel national si salariu compensatoru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract munca nivel national si salariu compensatoru

Buna ziua.
O firma cu 8 salariati, a facut 1 concediere individuala ce nu tine de pesoana salariatului. Este obligata sa plateasca salariu compensatoriu? Stiu ca nu exista contract de munca la nivel national. Ce se aplica in acest caz, CCM la nivel de ramura (firma intra la ramura comert)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 12 Februarie 2012
Salariile compensatorii se pot acorda numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau n reg.intern al acestuia ...

Din pacate, ccm la nivel de ramura comert a expirat in data de 11.02.2012 ....
Multumesc pentru raspuns.
Nu exista ccm in companiei, si mi s-a spus ca in acest caz se aplica cel la nivel de ramura. Concedierea a fost facuta cu data de 1 februarie 2012. Inteleg din raspunsul dvs ca se poate beneficia de salariu compensatoriu.
Da, intrucat la acea data era in vigoare ccm la nivel de ramura comert .....
Conform Codului muncii , salariatii concediati din motive ce nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri de combatere a somajului precum si de compensatii in conditiile stabilite de lege si contractul de munca aplicabil. Daca legea speciala nu prevede nimic se va aplica contractul colectiv dupa cum urmeaza : mai intai cel pe unitate , apoi pe ramura pe domeniu si cel national.
Mai mult nu exclud posibilitatea unei negocieri directe cu angajatorul.
De la 01.01.2011 nu mai exista ccm la nivel national ... prin urmare , nu are cum sa se aplice un asemenea contract , iar legea speciala se poate aplica numai in sectorul bugetar , nu si in cel privat unde primeaza existenta unui ccm si a reg.intern al angajatorului ... Regulamentul intern cuprinde drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor.

Alte discuții în legătură

Salariu / salarii compensatorii ? freeman86 freeman86 Buna seara, Lucrez de 3 ani jumate (munca neintrerupta) intr-o firma de dezvoltare software (CAEN 5829) in departamentul de marketing (COR 244104). ... (vezi toată discuția)
Concediere art 65 (1) desfiintare loc de munca anymaryh anymaryh Buna seara! va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri: 1. termenul de preaviz de 20 zile lucratoare este de la data comunicarii, de ex. prin posta, este ... (vezi toată discuția)
Concedierea individuala bvr bvr Buna dimineata! Stimati colegi, Ma puteti ajuta , va rog, cu cateva informatii legate de concedierea individuala conform articolului 65 aliniatul 1 din ... (vezi toată discuția)