Multumesc mult pentru raspuns .
Nici macar nu a fost negociat un CCM, alegerea unor reprezentanti ai salariatilor avand rolul de a putea inregistra concedierea colectiva la ITM+AMOFM.
La ora actuala, CCM-ul valabil este tot cel semnat de presedintele sindicatului.
Oricum discutia este acum doar teoretica, intrucat 2/3 din salariati au primit preavizul, dar au fost supusi la o alta malversatiune .
La data la care au primit preavizul, li s-a dat spre semnare, cu trecerea datei de luare la cunostinta , si a deciziei de concediere. In decizie se spunea ca se comunica in 5 zile de la data emiterii, dar ea nu fost comunicata nici pana acum. Motivul invocat : salariatul va lua decizia vizata de ITM +carnetul de munca undeva dupa expirararea perioadei de preaviz.
Avand in vedere ca pe decizie este o semnatura si o data de luare la cunostinta, salariatii in cauza chiar daca vor ataca in instanta decizia de concediere, ea va fi respinsa ca fiind tardiva .
La mine in companie o astfel de problema a fost ”gestionata” de administratie la modul urmator :
-reprezentantii sindicatului au fost ”convinsi ” sa-si dea demisia din comitetul de conducere al sindicatului si apoi din companie,
-liderul de sindicat si-a dat si el demisia din companie, dar nu si din sindicat, pe hartie fiind si acum presedintele sindicatului (ulterior i s-a interzis sa intre in companie fara acordul directorului)
-administratia nu a mai retinut pe statul de salarii cotizatia de membru de sindicat , dar totusi in cont mai sunt destui bani,
In decembrie 2008, administratia constantand ca nu mai functioneaza in fapt sindicatul, trimite tuturor salariatilor o comunicare prin care li se sugera sa voteze anumiti reprezentant i ai salariatilor (evident, persoane agreate...)
In comunicarea pe care a primit-o fiecare salariat se spunea ca daca nu esti de acord cu persoana indicata, poti votoa o alta persoana dintr-o lista, iar daca nu votezi nici o persoana, se prezuma ca ai votat pe seful de departament.
In fine, alegeri reusite, iese cine trebuie (important : la data votarii grosul salariatilor era in somaj tehnic, o comisie a umblat pe la ei pe acasa sa le ia voturile, iar cei care voteaza acesti reprezentanti nu si-au dat demisia din sindicat)
Urmatorul pas : administratia prezinta un program de concediere, reprezentantii salariatilor semneaza un proces verbal cu administratia spunand ca nu au nici un fel de obligatii, iar a treia zi intentia de concediere este inregistrata la iTM si AMOFM (nu sunt lasate sa curga termenele din Codul Muncii ref la concedierea colectiva , reprezentantii salariatilor nu formuleaza un punct de vedere propriu la aceste masuri de concedire, etc).
Credeti ca alegerea reprezentatilor salariatillor in aceste conditii este corecta /legala ? si daca da, ce se intampla cu sindicatul care are hotarare judecatoreasca de reprezentativitate pe companie ?