avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfintare sindicat. Alegerea reprezentantilor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfintare sindicat. Alegerea reprezentantilor salariatilor

Buna ziua,

As dori sa stiu in ce conditii o societate comerciala, poate renunta la sindicat si poate opta pentru reprezentati ai salariatilor care sa promoveze si sa apere drepturile acestora.

Angajatorul poate face un demers legal in acest sens?

Va multumesc si apreciez raspunsurile Dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 14 Februarie 2009
Sindicatele sunt organizatii profesionale ale angajatilor constituite si care isi inceteaza activitatea confornm Legii nr. 54/2003, iar reprezentantii salariatilor nu pot exista decit daca la nivel de angajator nu exista sindicat sau salariatii nu fac parte din alt sindicat. Angajatorul nu poate avea niici o influenta.
Aneka_ro a scris:

Buna ziua,

As dori sa stiu in ce conditii o societate comerciala, poate renunta la sindicat si poate opta pentru reprezentati ai salariatilor care sa promoveze si sa apere drepturile acestora.

Angajatorul poate face un demers legal in acest sens?

Va multumesc si apreciez raspunsurile Dvs.



Angajatorul nu poate face niciun demers legal in sensul desfiintarii unui sindicat. Este optiunea salariatilor de a fi sau nu membru de sindicat.
Nici o persoană nu poate fi constrânsă să facă sau să nu facă parte, să se retragă sau nu dintr-o organizaţie sindicală.
Organizaţiile sindicale se pot dizolva prin hotărârea membrilor sau a delegaţilor acestora, adoptată conform statutelor proprii.
Potrivit Legii nr. 130/1996 la negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: - au statut legal de organizatie sindicala; - numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.
Daca sindicatul existent in societate nu indeplineste aceste conditii nu poate participa la negocierea CCM.
In alt caz angajatorul nu poate refuza negocierea cu sindicatul , angajatorul nu megociaza CCM cu cine ii convine.
Tocmai asta este si ideea de a se face negocierea corect nu cu reprezentati care sa nu apere interesele salariatilor.
Este interzis, prin lege, orice act de ingerinţă al patronilor sau al organizaţiilor patronale, fie direct, fie prin reprezentanţii sau membrii lor, în constituirea organizaţiilor sindicale sau în exercitarea drepturilor lor.
În absenţa sindicatelor, competenţa pentru negocierea şi încheierea contractului colectiv de muncă, precum şi pentru organizarea şi conducerea grevei, aparţine reprezentanţilor salariaţilor.
La mine in companie o astfel de problema a fost ”gestionata” de administratie la modul urmator :
-reprezentantii sindicatului au fost ”convinsi ” sa-si dea demisia din comitetul de conducere al sindicatului si apoi din companie,
-liderul de sindicat si-a dat si el demisia din companie, dar nu si din sindicat, pe hartie fiind si acum presedintele sindicatului (ulterior i s-a interzis sa intre in companie fara acordul directorului)
-administratia nu a mai retinut pe statul de salarii cotizatia de membru de sindicat , dar totusi in cont mai sunt destui bani,
In decembrie 2008, administratia constantand ca nu mai functioneaza in fapt sindicatul, trimite tuturor salariatilor o comunicare prin care li se sugera sa voteze anumiti reprezentant i ai salariatilor (evident, persoane agreate...)
In comunicarea pe care a primit-o fiecare salariat se spunea ca daca nu esti de acord cu persoana indicata, poti votoa o alta persoana dintr-o lista, iar daca nu votezi nici o persoana, se prezuma ca ai votat pe seful de departament.
In fine, alegeri reusite, iese cine trebuie (important : la data votarii grosul salariatilor era in somaj tehnic, o comisie a umblat pe la ei pe acasa sa le ia voturile, iar cei care voteaza acesti reprezentanti nu si-au dat demisia din sindicat)
Urmatorul pas : administratia prezinta un program de concediere, reprezentantii salariatilor semneaza un proces verbal cu administratia spunand ca nu au nici un fel de obligatii, iar a treia zi intentia de concediere este inregistrata la iTM si AMOFM (nu sunt lasate sa curga termenele din Codul Muncii ref la concedierea colectiva , reprezentantii salariatilor nu formuleaza un punct de vedere propriu la aceste masuri de concedire, etc).
Credeti ca alegerea reprezentatilor salariatillor in aceste conditii este corecta /legala ? si daca da, ce se intampla cu sindicatul care are hotarare judecatoreasca de reprezentativitate pe companie ?

Alte discuții în legătură

Negociere ccm- unitate sindicalistul sindicalistul care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ??????????????? este vreo prevedere in acest sens????????????? (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca gab11 gab11 Buna seara, Compania la care sunt angajat are un contract colectiv de munca (CCM) care nu a mai fost modificat in ultimii doi ani. M-am adresat sindicatului ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la depunere ccm dorel13 dorel13 de multe ori cand mergi la o institutie a statului esti intors ca-ti mai trebuie niste acte, de aceea v-as ruga sa-mi spuneti ce trebuie sa contina dosarul de ... (vezi toată discuția)