avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere ccm- unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere ccm- unitate

care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ???????????????
este vreo prevedere in acest sens?????????????
Cel mai recent răspuns: marin@ , utilizator 14:33, 10 Decembrie 2008
Potrivit Legii nr.130/1996, durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile - art.3 alin.3
multumesc mult

Buna!

Pote stie cineva sa imi spuna si mie care este procedura pentru negocierea CCM - unitate, mai exact care sunt pasii care trebuie urmati.
Multumesc!
Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel puţin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
Iniţiativa negocierii aparţine patronului, iar in cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.
În termen de 15 zile de la data formulării cererii de către organizaţia sindicală sau de către reprezentanţii salariaţilor, patronul trebuie să convoace părţile în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
La prima reuniune a părţilor se precizează:
a) informaţiile pe care patronul le va pune la dispoziţie delegaţilor sindicali sau ai salariaţilor şi data la care urmează a îndeplini această obligaţie; informaţiile trebuie să permită o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru;
b) locul şi calendarul reuniunilor.
Părţile contractului colectiv de muncă sunt patronul şi salariaţii, reprezentate după cum urmează:

a) patronul:
- la nivel de unitate, de către organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcţionare, după caz;
- la nivel de grup de unităţi, de ramură şi la nivel naţional, de către asociaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
b) salariaţii:
- la nivel de unitate, de către organizaţiile sindicale legal constituite şi reprezentantive ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentanţii aleşi ai salariaţilor;
- la nivelul grupurilor de unităţi şi al ramurilor, de către organizaţiile sindicale de tip federativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
- la nivel naţional, de către organizaţiile sindicale de tip confederativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi.
multumesc pentru raspuns!
si vreau sa ma conving k am inteles bine. Deci nu este obligatoriu sa semnam un ccm la nivel de unitate (precizez k avem peste 21 de salariati) insa este obigatoriu sa purtam negocierile pentru infiintarea unui ccm iar reprezentantii salariatilor si patronul sa ajunga la concluzia k nu este necesar un ccm pe unitate si k vom aplica ccm la nivel national.
Iar procedura pentru negocieri care ar fi? #-o
convocam reprezentantii salariatilor (nu avem sindicat) la o intalnire cu patronul si facem un proces verbal k am ajuns la concluzia k nu este necesara infintarea unu ccm pe unitate???????
ar putea sa ma ajute cineva cu un model de convocare sau cu un model de proces verbal??????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere contract colectiv de munca simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Trebuie sa incep procedura de negociere pt ccm, ma poate ajute cinema ce acte trebuie sa fac, ce sa contina procedura ( modele) adresa de ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate abybee abybee Ccare este momentul pentru care se face dovada reprezentativitatii- la data negocieii sau ladata inregistrarii CCM ? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de societate grecuanamaria grecuanamaria buna ziua, la societatea la care lucrez sunt 27 de angajati in prezent. Stiu ca trebuie sa facem contractul colectiv de mun ca la nivel de societate. Imi ... (vezi toată discuția)