avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere contract colectiv de munca

Buna ziua,
Trebuie sa incep procedura de negociere pt ccm, ma poate ajute cinema ce acte trebuie sa fac, ce sa contina procedura ( modele)
adresa de mail: simonikadulcika@gmail.com
va multumesc,
o zi placuta la toata lumea
Cel mai recent răspuns: simona.elisa , utilizator 08:29, 16 Aprilie 2010
Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel puţin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
Iniţiativa negocierii aparţine patronului, iar in cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.
În termen de 15 zile de la data formulării cererii de către organizaţia sindicală sau de către reprezentanţii salariaţilor, patronul trebuie să convoace părţile în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
La prima reuniune a părţilor se precizează:
a) informaţiile pe care patronul le va pune la dispoziţie delegaţilor sindicali sau ai salariaţilor şi data la care urmează a îndeplini această obligaţie; informaţiile trebuie să permită o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru;
b) locul şi calendarul reuniunilor.
Părţile contractului colectiv de muncă sunt patronul şi salariaţii, reprezentate după cum urmează:

a) patronul:
- la nivel de unitate, de către organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcţionare, după caz;
- la nivel de grup de unităţi, de ramură şi la nivel naţional, de către asociaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
b) salariaţii:
- la nivel de unitate, de către organizaţiile sindicale legal constituite şi reprezentantive ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentanţii aleşi ai salariaţilor;
- la nivelul grupurilor de unităţi şi al ramurilor, de către organizaţiile sindicale de tip federativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;
- la nivel naţional, de către organizaţiile sindicale de tip confederativ, legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi.

Prima etapa in acest demers este aceea in care se verifica calitatea de reprezentant in raport de partea ale carei interese o apara.
Partea patronala este reprezentata de catre organul de conducere, iar salariatii de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ prin reprezentantii alesi ai salariatilor.

Urmatoarea etapa consta in invitarea sindicatului ori reprezentantilor salariatilor, dupa caz, la negociere. Pentru aceasta angajatorul trimite catre partenerul de negociere invitatia de a participa intr-o anumita data si loc la inceperea negocierii contractului colectiv. In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.

A treia etapa incepe cu stabilirea calendarului reuniunilor si a locului desfasurarii acestora, precum si a informatiilor pe care angajatorul le va pune la dispozitia partenerului de negociere si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie. Este etapa propriu-zisa a negocierii, momentul cand partenerii sociali hotarasc prin consens asupra clauzelor ce vor fi incluse in contract, cu respectarea legii. Intelegerile intre partenerii de negociere din cadrul fiecarei intalniri sunt consemnate intr-un proces verbal semnat de catre participanti.

Ultima etapa este cea in care contractul redactat conform vointei partenerilor, in trei exemplare originale semnate de fiecare din membrii comisiilor de negociere participante in acest proces, este inregistrat la directia de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.
Pentru aceasta inregistrare se imputerniceste de catre partenerii la negociere o persoana care va face aceste demersuri la directia de munca.

Atentie
Daca intr-o unitate exista mai multe sindicate reprezentative la masa negocierii vor fi invitate toate aceste sindicate.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cititi si Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in 1998.
Va multumesc frumos de tot ajutorul acordat de fiecare data cand am pus o intrebare.
o zi placuta va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere ccm- unitate sindicalistul sindicalistul care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ??????????????? este vreo prevedere in acest sens????????????? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca Delia Popescu Delia Popescu Buna Seara, As dori sa intreb, daca ma poate lamuri cineva, cum se procedeaza in situatia in care un angajator are 21 de angajati. Se procedeaza la ... (vezi toată discuția)
Negociere colectiva simona.elisa simona.elisa Buna ziua, in legatura cu intocmirea si incheierea unui contract colectiv de munca , am ales reprezentantii salariatilor, am facut proces verbal, si acum ... (vezi toată discuția)