avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere Contract Colectiv de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere Contract Colectiv de Munca

Buna seara,
Compania la care sunt angajat are un contract colectiv de munca (CCM) care nu a mai fost modificat in ultimii doi ani. M-am adresat sindicatului (la care cotizez de cand am fost angajat) in ideea initierii negocierii CCM data fiind situatia actuala: la fiecare 6 luni au loc concedieri colective si 60 de persoane raman fara job primind in schimb un singur salariu compensatoriu. Desi am facut doua cereri de initiere adresate atat conducerii companiei cat si sindicatului, nimeni nu a trimis nici un raspuns si au trecut mai mult de 30 de zile de la fiecare din cereri. De regula "negocierile" au loc cu usile inchise, angajatilor li se pun sub nas niste "informari" cu noile modificari si toata lumea semneaza nestiind ca acestea pot fi contestate si semnatura reprezinta acceptul unei forme dorite de catre conducere, forma care este trimisa ulterior catre ITM.

As vrea sa stiu:
1. pot participa sau solicita participarea la aceste "negocieri"?
2. poate fi sesizat vreun organ cu privire la faptul ca nu mi se raspunde la cererea de initiere a negocierilor?
3. Cum pot urmari procesul de negociere (in cazul in care acesta va avea loc)? am dreptul la asa ceva?
4. Cum ma pot asigura de faptul ca CCM va fi pe lista propusa de catre sindicat?


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:25, 28 Octombrie 2016
1. Puteti participa la negocierea CCM daca veti fi ales in comisia de negociere, ori din partea sindicatului, ori din partea angajatorului. Prin urmare, este esential sa fiti nominalizat de catre una dintre parti. Astfel art. 130 alin. (5) din Legea dialogului social prevede ca tot la prima şedinţă de negociere părţile vor consemna în procesul-verbal următoarele:
a) componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
Raporturile dintre organizaţiile sindicale şi membrii lor sunt reglementate prin statutele proprii şi prin Legea 62/2011 a dialogului social, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum prevede art. 32 din acest act normativ. Totodata, conform art. 6 alin. (1) lit.c) din aceasta lege, statutele organizaţiilor sindicale cuprind si prevederi cu privire la:
c) drepturile şi îndatoririle membrilor. Vedeti daca un astfel de drept de a participa la negocierea CCM nu este prevazut in statutul organizatiei sindicale.

2. Inspectia Muncii este institutia abilitata sa constate daca exista incalcari ale reglementarilor legale in materia relatiilor de munca si sa aplice sanctiuni corespunzatoare.

3. Dreptul la informare si consultare este prevazut si in Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor.
Participa efectiv la negociere cei desemnati de parti, angajator si organizatia sindicala. Nimic nu impiedica insa ca si dvs. sa fiti desemnat/ales de una din parti sa participati la o astfel de negociere colectiva.

4. Reveniti cu lamuriri asupra ultimului punct.
4. Am depus doua cereri prin care am solicitat atat Sindicatului, cat si conducerii companiei modificarea articolului din CCM cu privire la numarul salariilor compansatorii in cazul concedierilor colective. Cum ma pot asigura ca acest aspect va fi inclus pe agenda in discutiile ce vor avea loc?

Problema este ca aceste negocieri nu sunt in interesul angajatilor, si ca in realitate nu au loc. As vrea ca modificarea solicitata de mine sa fie inclusa macar pe lista punctelor in discutie - la o discutie cu dr Sindicatului mi s-au dat raspunsuri evazive, iar in momentul in care am rugat colega sa le formuleze in scris nu s-a petrecut nimic. Toata lumea incearca sa musamalizeze acest proces si as vrea sa ma asigur ca negocierile vor avea loc in realitate si ca interesele angajatilor vor fi aparate de catre sindicat (nu ca de obicei cand ambele parti inchid ochii din pacate iar cei concediati nu se aleg cu nimic).

5. Cum pot sa pocedez astfel incat sa pot participa la negocieri ca reprezentant al angajatilor? Pot formula o cerere scrisa catre Sindicat in care sa solicit participarea la negocieri? Daca da, in calitate de ce?


Multumesc frumos!
gab11 a scris:

.....

5. Cum pot sa pocedez astfel incat sa pot participa la negocieri ca reprezentant al angajatilor?....

Multumesc frumos!


La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.

Art.135 din Legea 62/2011
(1) În unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:
a) dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;
b) dacă există un sindicat neafiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanţii angajaţilor.

(2) În cazul în care la nivelul grupului de unităţi nu există organizaţii sindicale reprezentative care să reprezinte cel puţin jumătate din numărul total de angajaţi ai grupului de unităţi, la negocierea contractului colectiv de muncă salariaţii sunt reprezentaţi după cum urmează:
a) de către reprezentanţii mandataţi de organizaţiile sindicale reprezentative din cadrul fiecărei unităţi care au decis constituirea grupului;
b) pentru unităţile membre ale grupului în care nu există sindicate reprezentative, dar există sindicate afiliate la federaţii sindicale reprezentative în sectorul de activitate în care s-a constituit grupul, angajaţii sunt reprezentaţi de către federaţiile sindicale respective, în baza solicitării şi mandatului sindicatelor, şi de reprezentanţii angajaţilor din respectivele unităţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat flatron flatron in societatea noastra expira contractul colectiv de munca pe unitate. avem 2 sindicate, aproximativ egale ca numar de membri, dar nici unul jumatate plus unu ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)