avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Activitate fanrossi

Activitate fanrossi

Salutare la toata lumea

As avea si eu un caz interesant ce este in directa legatura cu TVA de 24%, 19% si 5% la achizitionarea unui apartament .
1- In precontractul de cumparare a apartamentului pretul este cu TVA inclus.
2- Cumparator eligibil pentru aplicarea TVA 5%
2- S-au facut plati anticipate cu facturi cu TVA 19%
3- Urmeaza transferul de proprietate in perioada urmatoare in care TVA-ul este 24%
4- In contract este un punct in care: Cumparatorul declara ca este deacord sa plateasca diferenta de pret daca TVA-ul se modifica (am citat din contract).

Interpretarea mea este urmatoarea (poate subiectiva):
Avand in vedere ca TVA este inclus se pune problema interpretarii sub cele doua forme (asa cum s-a mai discutat pe forum) juridic sau fiscal care este de fapt pretul corect (chiar daca este acelasi lucru): baza de impozitare + TVA sau suma totala cu TVA inclus. Daca se aplica TVA 5% la baza de impozitare sau daca se aplica procedeul sutei marite pe pretul stabilit in contract.

Dar daca apare aceasta clauza in contract prin care se specifica ca pretul stabilit de comun acord se poate modifica prin intermediul TVA (in contract fiind specificat ca daca se MODIFICA TVA-ul (nu spune ca daca creste) cumparatorul declara ca este deacord sa plateasca diferenta.... dar daca TVA scade ? plateste cumparatorul cu minus in fata , nu?:D ) atunci corect (nu stiu daca dpdv fiscal sau juridic) ar fi ca prin acest punct sa se permita modificarea pretului total si in jos daca se aplica TVA 5% la baza de impozitare. Eu inteleg ca prin acest punct din contract am stabilit de comun acord ca pretul cu TVA INCLUS se poate modifica prin modificarea TVA. Am inteles bine?

Multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
t.simona a scris:

Conform normelor la CF pct 22 mentionat anterior de catre mine regularizarea se face asa cum este precizat acolo, mai ales ca exista chiar si un calcul matematic. Exemplul pe care mi-l solicitati nu vi-l pot da pentru ca incalca legea, si ar insemna sa incasati de la clienti sume in cazul majorarii cursului si sa restitiuti sume in cazul micsorarii.
Raspunsul pe care-l aveti de la finante este numai orientativ, nu este act administrativ si nu este opozabil teritor, cum chiar ei se exprima la finalul unor raspunsuri pe care le emit. Deci procedati cum credeti de cuviinta, poate aveti noroc in eventualitatea unui control (din pacate si asa se pune citeodata problema), dar trebuie sa luati in calcul, dupa umila mea parere, raspunderea pe care o aveti in functie de calitatea pe care o detineti la firma.


imi cer scuze se pare ca m-am facut inteles gresit.

Eu sunt un posibil beneficiar al acestei ordonante nu firma sau vanzator si m-am bucurat de raspunsul dumneavostra pentru ca s-a vehiculat intr-un model de calcul ca diferenta de tva nu va putea acoperi diferenta de curs valutar si prin exemplul de la dumneavostra a fost eliminata acesta problema. In schimb acest modelul de calcul , asa cum am spus si in mesajul anterior, prevede scaderea din total a avansurilor si nu stornarea lor. Deaceea sunt convins ca un exemplu de calcul a facturi finale cu regularizare ar ajuta pe multi oameni sa intelega mai bine cum sa puna problema, atat cu constructorul cat si daca merg mai departe in instanta.
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Buna ziua,

Din acest exemplu din normele metodologice inteleg modul de calcul al ultimei rate din cumpararea unui bun. Problema mea este ca in acest exemplu nu se storneaza facturile de avans ci se scad din valoarea finala, in schimb in situatia noastra din cat am inteles se procedeaza prin stornarea facturilor de avans aceste facturi practic sunt eliminate deoarece acele facturi contin cota tva 19% si ele trebuie regularizate la cota 5%...sau poate nu inteleg eu procedura...
Dorinta mea era daca cineva poate sa ne arate noua celor de rand (cei ce putem beneficia de aceasta politica sociala) modul de calcul al facturii finale si modul de regularizare a diferentei de cota tva de la 19% la 5% in situatia in care pretul este in Euro, TVA inclus, si rate platite la TVA 19% , la cursuri euro diferite .

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
t.simona a scris:

Magda Staicu a scris:

Stornarile se vor face la cursul valutar din data emiterii facturilor de avans , asa cum au fost ele facturate .

Factura finala se va face la cursul din data emiterii facturii , din care se vor scadea sumele in lei asa cum au fost ele facturate.



LEGAT DE ACEASTA PROBLEMA: nu este chiar asa. Pct 22 din Normele codului fiscal da chiar un exemplu matematic.
Pentru cei care nu citesc codul fiscal: exemplu pt o masina in valoare de 5000 euro fara tva

Daca se incaseaza un avans de 1000 euro + tva 190 la un curs de 3.5 rezulta 3500lei + 665 tva
La livrare cursul este de 3.6, valoarea totala se stabileste astfel ((1000*3.5) + (4000*3.6))*19% = 17900 lei + 3401 tva din care se scade valoarea avansului incasat de 3500 + 665 tva. Valoarea ultimei rate in lei este de fapt valoarea in euro a ultimei rate la cursul de 3.6. Este exemplul de la punctul mentionat mai sus din norme metodologice.

Deci factura finala nu se face la cursul din data emiterii facturii finale, ci se insumeaza valorile avansurilor la cursurile de la data avansurilor cu valoarea ultimei rate (daca exista) la cursul din data facturarii, din care se vor scadea sumele in lei ale avansurilor asa cum au fost ele facturate. Se pot face facturi separate sau se pot inscrie 2 pozitii pe factura finala: prima cu + cu suma mai sus mentionata iar alta cu - suma in lei a avansurilor facturate.

Succes celor care nu ati procedat asa.



Sincer ma bucur de acest raspuns, dar mai am o dilema . Printr-un raspuns de la finante am inteles ca regularizarea se face in felul urmator: facturile de avans se storenaza si se face factura finala cu tva 5% si curs euro din ziua facturarii .
Daca a-ti putea sa ne dati un exemplu de regularizare in functie de acest raspuns de la finante ar excelent.
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Buna ziua,

In primul rand ma bucur ca s-au lamurit multe aspecte ale acestei legi de 5% pentru apartamentele noi. Eu insa mai am un aspect de care ma lovesc si sunt sigur ca nu sunt singurul.
Daca pretul din antecontract este in Euro si s-a platit in lei la diferite cursuri ale Euro, ex:
Rata1: 5000euro la 3.6lei/Euro
Rata2: 35000euro la 3.7lei/ Euro
Rata3: 7000euro la 4.1lei/Euro
Rest plata 1000 euro la semnarea CV. Toate aceste rate au fost platite cu 19% tva. Problema apare la regularizare si mai ales daca se pune problema stornarii facturilor de avans atunci la ce valoare a euro se va calcula factura finala.
Daca se calculeaza la valoarea euro de acum diferenta de tva "daca" va acoperi diferenta de curs valutar.

Daca imi puteti prezenta un model de regularizare in acesta situatie v-as fi extrem de recunoscator.

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Am contractat un apartament in aprilie 2008 in valoare de 50000euro cu TVA inclus. Am platit in avans pana acum 40000euro (cu TVA 19% inclus). Conform normelor de metodologie (HG 1618/2008) daca pretul din antecontracat este cu TVA inclus atunci TVA-ul este calculat conform sutei marite 5x100/105. Deci, ce sa inteleg eu? cumparatorul care se incadreaza in politica sociala a OG 200/2008 daca in antecontract are pretul cu TVA inclus (asa cum sunt 90% din contractele semnate deja) el plateste tot atat indiferent de valoarea TVA? Baza de impozitare se poate schimba prin modificarea TVA? (deoarece baza de impozitare a fost in aprilie una si in momentul in care se aplica TVA 5% alta) este normal pentru acelasi bun sa se poate modifica baza de impozitare? (culmea prin modificarea TVA)
Va multumesc anticipat pentru rapuns!