avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Interpretare punct dintr-un contract cu privire la TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Interpretare punct dintr-un contract cu privire la TVA

Salutare la toata lumea

As avea si eu un caz interesant ce este in directa legatura cu TVA de 24%, 19% si 5% la achizitionarea unui apartament .
1- In precontractul de cumparare a apartamentului pretul este cu TVA inclus.
2- Cumparator eligibil pentru aplicarea TVA 5%
2- S-au facut plati anticipate cu facturi cu TVA 19%
3- Urmeaza transferul de proprietate in perioada urmatoare in care TVA-ul este 24%
4- In contract este un punct in care: Cumparatorul declara ca este deacord sa plateasca diferenta de pret daca TVA-ul se modifica (am citat din contract).

Interpretarea mea este urmatoarea (poate subiectiva):
Avand in vedere ca TVA este inclus se pune problema interpretarii sub cele doua forme (asa cum s-a mai discutat pe forum) juridic sau fiscal care este de fapt pretul corect (chiar daca este acelasi lucru): baza de impozitare + TVA sau suma totala cu TVA inclus. Daca se aplica TVA 5% la baza de impozitare sau daca se aplica procedeul sutei marite pe pretul stabilit in contract.

Dar daca apare aceasta clauza in contract prin care se specifica ca pretul stabilit de comun acord se poate modifica prin intermediul TVA (in contract fiind specificat ca daca se MODIFICA TVA-ul (nu spune ca daca creste) cumparatorul declara ca este deacord sa plateasca diferenta.... dar daca TVA scade ? plateste cumparatorul cu minus in fata , nu?:D ) atunci corect (nu stiu daca dpdv fiscal sau juridic) ar fi ca prin acest punct sa se permita modificarea pretului total si in jos daca se aplica TVA 5% la baza de impozitare. Eu inteleg ca prin acest punct din contract am stabilit de comun acord ca pretul cu TVA INCLUS se poate modifica prin modificarea TVA. Am inteles bine?

Multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 19:28, 27 Ianuarie 2011
este corect.
TVA este o taxa pe consum si este mereu achitata de consumator.
in cazul de fata constructorul este obligat sa regularizeze facturile de avans si sa aplice cota in vigoare la data transferului dreptului de proprietate.
aceasta cota este de 5% - daca este eligibil (asa cum ati precizat)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Diferenta tva (19% - 24%) apartament Airscape Airscape Buna ziua, Am achizitionat un apartament in curs de constructie (la data respectiva) la sfarsitul lui 2009. Cota TVA pentru apartament a fost de 5%, iar ... (vezi toată discuția)
Probleme tva - prestari servicii office1 office1 Buna ziua, sunt prestator de servicii (foto). Pentru toate contractele semnate, incasez avans (30%) la semnare, urmand ca serviciul sa fie prestat la o data ... (vezi toată discuția)