avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Diferenta TVA (19% - 24%) Apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Diferenta TVA (19% - 24%) Apartament

Buna ziua,

Am achizitionat un apartament in curs de constructie (la data respectiva) la sfarsitul lui 2009.
Cota TVA pentru apartament a fost de 5%, iar pentru locurile de parcare si boxa de 19%. In antecontract se specifica cotele TVA, cat si sumele de plata fixe si nerevizuibile.
Am achitat integral apartamentul, inclusiv parcarile si boxa, la inceputul lui 2010, cu mult inainte sa se schimbe cota TVA de la 19% la 24%. La acea data apartamentul nu era gata deci nu am putut semna contractul final de vanzare-cumparare. Am facturi emise pentru toate platile facute, cu cota TVA 19% (respectiv 5%) de atunci.
Constructia s-a finalizat, si luna aceasta urma sa semnez contractul de vanzare-cumparare, dar surpriza, dezvoltatorul m-a anuntat ca trebuie sa platesc diferenta de tva (24% - 19%) pentru parcari si boxa.
Nu inteleg de ce trebuie sa platesc retroactiv aceasta diferenta de TVA, daca eu am achitat integral totul cu mult inainte de schimbarea TVA-ului, si am si facturi emise pentru aceste plati.
Va rog sa ma ajutati.
Cine imi poate oferi consultanta (platita), va rog sa ma imi trimteti un mesaj privat cu numarul de telefon.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:54, 24 Aprilie 2011
chiar daca ati achitat integral toata suma prevazuta in contract, facturile emise de constructor au fost facturi de avans.
odata cu transferul dreptului de proprietate a bunurilor, constructorul este obligat sa storneze facturile de avans si sa refactureze cu cota in vigoare la data livrarii bunurilor.
temeiul legal: art. 140, alin 4 din codul fiscal.
va sfatuiesc sa mergeti cu antecontractul la un jurist si sa va analizati cu atentie paragrafele referitoare la tva.
(suma finala prevazuta este X cu tva inclusa sau X + TVA?, se specifica ceva de eventualele modificari legislative? sau alte aspecte)

Va puteti uita dumneavoastra pe contract ? Sau nu sunteti jurist ?
In contract e prevazuta suma totala, X, cu TVA inclus, cota de TVA 19%. Sumele sunt fixe si nerevizuibile. Nu gasesc nimic legat de eventualele modificari legislative.
Daca se storneaza facturile vechi si se face o factura noua, cu noua cota de TVA, se recalculeaza si valoarea in lei la cursul zilei (de acum) ? In contract sunt trecute sumele in euro. Acum euro e mult mai mic decat era la momentul cand am facut platile...
nu, din pacate cursul nu se modifica.
de ex.
factura de avans 10.000 euro + tva 19%, la curs de 4,3 lei/euro
baza impozabila = 43.000 lei, tva = 8.170 lei
factura de livrare = 43.000 lei, tva 24% = 10.320 lei
diferenta de plata = 2.150 lei
nu sunt jurist, tocmai de aceea v-am recomandat unul, dar tva este o taxa de consum care platita de consumator, iar daca legea obliga la aplicarea cotei in vigoare la data transferului, cred ca nu prea aveti castig de cauza.
Si daca exista mai multe facturi de avans, la diferite cursuri leu/euro, factura de livrare la ce curs se calculeaza ? nu cel din data facturarii ?
Mie chiar nu mi se pare corect sa platesc TVA de 24% retroactiv, daca eu am facut toate platile cand TVA-ul era 19%. Ei atunci (in lunile respective) nu au dat la stat TVA-ul de 19% colectat de la mine ? Statul le cere lor acum diferenta dintre 24 si 19, ca ei la randul lor sa mi-o ceara mie ?
Sau sa comparam cu alta situatie (fictiva): am un leasing la o masina, platesc de 4 ani, am platit ratele cu 19%, s-a schimbat cota, platesc in continuare cu 24% inca 1 an. La final, trebuie sa se faca transferul de proprietate, de la firma de leasing catre mine. Se storneaza toate facturile, dupa cum ati spus, si se face una singura finala, si trebuie sa platesc diferenta de tva dintre 19% si 24% pentru toti cei 4 ani cat am platit cu 19% ?

Alte discuții în legătură

Valoare reziduala leasing autoturism _maria_ _maria_ Buna seara! In luna martie se incheie perioada de leasing la autoturismul pe care il am ,am optat la inceput ca valoarea reziduala sa fie inclusa in rate ... (vezi toată discuția)
Art. 134.1 (9) nu excepteaza regularizarea tva la valoarea reziduala platita in rate, la leasing? Doru Radu Doru Radu Considerati drept sau macar legal faptul ca societatea de leasing imi cere la final de contract, dupa ce am platit toate ratele din contract timp de 4 ani, sa ... (vezi toată discuția)
Regularizarea cotei de tva la incheierea unui contract de leasing dallia dallia Am incheiat un contract de leasing auto in noiembrie 2007. Pana in luna iunie (inclusiv) 2010, pana la modificarea cotei de TVA, am platit facturi cu TVA de ... (vezi toată discuția)