avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Diferenta TVA (19% - 24%) Apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Diferenta TVA (19% - 24%) Apartament

Buna ziua,

Am achizitionat un apartament in curs de constructie (la data respectiva) la sfarsitul lui 2009.
Cota TVA pentru apartament a fost de 5%, iar pentru locurile de parcare si boxa de 19%. In antecontract se specifica cotele TVA, cat si sumele de plata fixe si nerevizuibile.
Am achitat integral apartamentul, inclusiv parcarile si boxa, la inceputul lui 2010, cu mult inainte sa se schimbe cota TVA de la 19% la 24%. La acea data apartamentul nu era gata deci nu am putut semna contractul final de vanzare-cumparare. Am facturi emise pentru toate platile facute, cu cota TVA 19% (respectiv 5%) de atunci.
Constructia s-a finalizat, si luna aceasta urma sa semnez contractul de vanzare-cumparare, dar surpriza, dezvoltatorul m-a anuntat ca trebuie sa platesc diferenta de tva (24% - 19%) pentru parcari si boxa.
Nu inteleg de ce trebuie sa platesc retroactiv aceasta diferenta de TVA, daca eu am achitat integral totul cu mult inainte de schimbarea TVA-ului, si am si facturi emise pentru aceste plati.
Va rog sa ma ajutati.
Cine imi poate oferi consultanta (platita), va rog sa ma imi trimteti un mesaj privat cu numarul de telefon.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:54, 24 Aprilie 2011
nu conteaza daca exista mai multe facturi de avans sau una singura, cursul valutar valabil la data incasarii avansurilor ramane neschimbat.

statul impune regularizarea avansurilor si aplicarea cotelor in vigoare la data transferului, astfel incat furnizorul percepe diferenta de la dvs. si o vireaza mai departe la bugetul de stat.

comparatia cu leasing-ul nu sta in picioare, intrucat operatiunea de leasing nu reprezinta o livrare de bunuri, ci o prestare de servicii, proprietarul bunului ramanand firma de leasing pe toata durata contractului, iar valoarea reziduala reprezinta valoarea la care se realizeaza transferul dreptului de proprietate la finalul contractului.
in cazul in care valoarea reziduala este inclusa in rate, aceasta se considera ca facturata in avans si la fel ca si in cazul dvs., in momentul transferului dreptului de proprietate, in cazul schimbarii cotei de tva, se va proceda la regularizare si aplicarea cotei in vigoare la data transferului.

P.S.: sper sa nu va suparati pe mine, dar nu inteleg ce vreti sa faceti acum, vreti sa ma convingeti pe mine ca aveti dreptate?
am spus ca nu sunt jurist, dar cu toata modestia consider ca titlul VI din codul fiscal il stapanesc destul de bine.

toate cele bune si sarbatori fericite!
Nu ma intelegeti gresit. Nu am incercat sa va contrazic nici o secunda, am sperat doar sa fie vreo neintelegere sau vreo solutie, pentru ca mi se pare aberant sa platesc diferenta de TVA la ceva ce am achitat cu mult inainte sa se schimbe cota. Cu atat mai mult cu cat se specifica clar in antecontract, ca sumele sunt fixe si nerevizuibile.
Paste fericit!
Dezvoltatorul nu va ia bani in plus fata de contractul initial. El face gratuit un seviciu statului si anume acela de a colecta de la dvs. si sa vireze mai departe diferenta de TVA.

Daca vreti sa injurati pe cineva pentru sumele scoase suplimentar din buzunar, faceti-o catre cine e vinovat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare reziduala leasing autoturism _maria_ _maria_ Buna seara! In luna martie se incheie perioada de leasing la autoturismul pe care il am ,am optat la inceput ca valoarea reziduala sa fie inclusa in rate ... (vezi toată discuția)
Art. 134.1 (9) nu excepteaza regularizarea tva la valoarea reziduala platita in rate, la leasing? Doru Radu Doru Radu Considerati drept sau macar legal faptul ca societatea de leasing imi cere la final de contract, dupa ce am platit toate ratele din contract timp de 4 ani, sa ... (vezi toată discuția)
Regularizarea cotei de tva la incheierea unui contract de leasing dallia dallia Am incheiat un contract de leasing auto in noiembrie 2007. Pana in luna iunie (inclusiv) 2010, pana la modificarea cotei de TVA, am platit facturi cu TVA de ... (vezi toată discuția)