Am incheiat un contract de leasing auto in noiembrie 2007. Pana in luna iunie (inclusiv) 2010, pana la modificarea cotei de TVA, am platit facturi cu TVA de 19% iar incepand cu luna iulie 2010 am platit facturi cu TVA 24%.
Acum, la incheierea contractului de leasing, s-a emis o factura pentru diferenta rezultata din modificarea cotei de TVA (de la 19% la 24%) retroactiv, adica pentru lunile: noiembrie 2007 - iunie 2010.
Au invocat prevederile art. 128 si 129 (HOT 44/2004 de aprobare a Normelor de Aplicare a CF) respectiv art. 140 din Codul Fiscal modificat.
Este corect? Si daca da, mi se pare un abuz legislativ fara margini!!!
cred ca factura se refera la valoarea reziduala care a fost inclusa in rate.
legea prevede ca transferul dreptului de proprietate in cazul unui contract de leasing se realizeaza la finalul acestuia fiind de fapt valoarea reziduala a autovehiculului.
firma de leasing a facturat in avans aceasta valoare, incluzand-o in ratele de leasing.
acest avans se regularizeaza, aplicandu-se cota in vigoare la data transferului dreptului de proprietate, adica 24% si este corect dpdv legal.
Nu stiu daca mai urmariti subiectul. Este evident ca este nedrept, inca nu sunt sigur, dar e posibil sa fie legal. Puteti urmarii articolele mele despre acelasi subiect. N-am mai avut timp sa aprofundez acest subiect, si pt ca suma ceruta nu este mare (fiind vorbaa de val. reziduala la un LOGAN), am platito ptr. a incheia contractul de leasing, desi intentionam sa-i dau in judecata (VB Leasing).Singurul raspuns primit pe acest forum a fost similar cu cel primit de dvstra, raspunsuri pe care le suspectez a fi date de avocati ai societatilor de leasing (?) sau de persoane care stiu ca "asa se face". La raspunsul pe care l-ati primit, desi pare un cunoscator, am sa va spun ca nu exista in CF termeni de "facturat in avans" la leasing, sau in contractul de leasing, si daca au incluso in rate este ca si cum am achizitionat bunul in rate (deci si val. reziduala)! Nu exista termenul de "avans" la leasing, ptr. a face o similitudine cu-de ex., antecontractele de locuinta, unde se face regularizarea tva la incheierea contractului, chiar daca am dat avans.
ing. Doru Radu- 0723 326692
puteti trage la raspundere societatea de leasing doar pentru faptul ca valoarea reziduala a fost inclusa in rate, ceea ce se practica pentru a diminua la final din plata acesteia.
contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului, iar valoare reziduala este valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator.
aceasta valoare reziduala fiind facturata inainte de expirarea contractului, se considera a fi avans, ca si in cazul oricarei livrari de bunuri sau prestari de servicii care se factureaza inainte de a se fi generat.
codul fiscal obliga la regularizarea avansului si aplicarea cotei de tva in vigoare la data faptului generator.
P.S.: d-le inginer, nu va fie teama si nu mai fiti asa suspicios ca nu sta nici un avocat de la vreo firma de leasing pe forum sa va raspunda dvs.
avocatii sunt platiti sa raspunda in instanta, iar in acest caz sunteti foarte subiectiv in conditiile in care nu aveti tangenta cu legislatia fiscala si doar exprimati o parere neavizata.
imi pare rau sa v-o spun!
Asa neavizata, desi sunt convins ca e nedreapta, n-am exclus posibilitatea ca masura sa fie conforma cu normele CF.
- ati fi avut o parere si mai avizata daca mentionati , pe un fir al logicii, art. final la care se face trimitere, fara a da nastere la interpretari, inafara celor cu caracter general, "coroborate cu..., la bla bla...", etc. Exista acest articol. Care este acesta?, dupa care se pune punct!
- daca ati fi citit articolul meu cu cele 2 ex. aproape identice de leasing incheiate acum 7 ani, cu val. reziduala inclusa in rate, unul a) cu ultima factura platita pe 30 iunie, celalalt b) cu ultima factura emisa si platita pe 1 iulie -dupa modificarea cotei, vedeti vreo diferenta majora intre ac. doua contracte, care sa genereze vreo plata retroactiva in vreun caz?
- daca nu, va intreb: pentru situatii similare nu trebuiesc norme si obligatii similare?
- faptul generator de taxa nu este la data emiterii unei facturi?(v.CF)
- insist pe aceasta problema ptr. a arata ca este nedreapta si vad ca se aduce mereu in discutie faptul ca transferul dreptului de proprietate asupra bunului se face la incheierea contractului. Foarte corect! Dar exista vreo diferenta in acest moment de factor de plus valoare generator de taxa, pentru mine ca individ, fata de o situatie similara, daca as fi achizitionat bunul in rate? Mai ales ca, platind impozit pentru acest bun, sunt privit din acest punct de vedere, ca si un proprietar! Nu vedeti nici o contradictie aici?
art. 25 cod fiscal
(1) În cazul leasingului financiar utilizatorul este tratat din punct de vedere fiscal ca proprietar, în timp ce în cazul leasingului operaţional, locatorul are această calitate.
norme metodologice cod fiscal 72. Încadrarea operaţiunilor de leasing se realizează avându-se în vedere prevederile art. 7 alin. (1) pct. 7 şi 8 din Codul fiscal şi clauzele contractului de leasing.
art. 7, alin 1, pct 7 din codul fiscal
contract de leasing financiar - orice contract de leasing care îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:
[...]
b) contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului către utilizator la momentul expirării contractului
art. 129 cod fiscal Prestările de servicii cuprind operaţiuni cum sunt:
a) închirierea de bunuri sau transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing
....si normele metodologice Transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing este considerată prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfârşitul perioadei de leasing, dacă locatorul/finanţatorul transferă locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operaţiunea reprezintă o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se consideră a fi sfârşitul perioadei de leasing şi data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni, situaţie în care valoarea de transfer va cuprinde şi suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenţă, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odată cu rata de leasing.
art. 134^1 cod fiscal
(1) Faptul generator intervine la data livrării bunurilor sau la data prestării serviciilor, cu excepţiile prevăzute în prezentul capitol.
art. 134^2
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator
art. 140 cod fiscal
(4) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 134^2 alin. (2).
concluzii
1. faptul generator nu este la data emiterii unei facturi
2. legea prevede ca utilizatorul este privit ca proprietar pe toata perioada contractului de leasing, iar de aici intervin o serie de drepturi (amortizarea in cazul PJ) si obligatii (plata taxelor si impozitelor)
3. in cazul achizitionarii in rate, transferul dreptului de proprietate are loc la semnarea contractului, deci atunci au loc atat fapul generator, cat si exigibilitatea, iar mai departe este treaba vanzatorului cum gaseste solutiile de finantare pentru client sau e treaba clientului sa gaseasca o banca in acest sens, iar taxa se plateste catre stat in acel moment, chiar daca factura se deconteaza in rate.