avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Art. 134.1 (9) nu excepteaza regularizarea TVA la ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Art. 134.1 (9) nu excepteaza regularizarea TVA la valoarea reziduala platita in rate, la leasing?

Considerati drept sau macar legal faptul ca societatea de leasing imi cere la final de contract, dupa ce am platit toate ratele din contract timp de 4 ani, sa platesc regularizarea TVA la valoarea reziduala a auto, desi aceasta a fost inclusa in rate si platita la datele din contract?
Intreband la firma de leasing, mi s-a adus ca justificare art. 140 si art.134^2 (2) din noul cod fiscal.
Am cautat si am gasit in acelasi cod fiscal si art. 134.1 (9), care excepteaza leasingul de la regularizare pentru ca faptul generator de taxa nu intervine la data livrarii bunului, astfel incat nu se poate face legatura cu art. 134^2 (2), cand exigibilitatea taxei intervine la data emiterii unei facturi.

Ca sa fiu inteles, am sa va dau un exemplu sugestiv, la care sper ca legiuitorul l-a avut in vedere.
Ex. Este ca si cum avem 2 (doua) contracte de leasing, a) si b), pentru acelasi bun si aceeasi valoare reziduala inclusa si platita in rate, incheiate, sa zicem, acum 7 ani:
a) - are ultima factura emisa si platita pe 30 iunie (inainte de marirea taxei)
b) - are ultima factura emisa si platita pe 01 iulie (dupa marirea taxei)
Daca facem regularizarea TVA (24%-19%) PENTRU COTELE VALORII REZIDUALE INCLUSE SI PLATITE IN RATE, dupa cum procedeaza societatea de leasing, a) ramane cu cota de TVA platita de 19% iar b) trebuie sa plateasca diferenta de cota (5%) pentru intreaga valoare reziduala, platita din urma!(?) Firesc si drept (dupa mine si legal, v. art.134.1 (9) cod fiscal 2010) ar fi ca b) sa plateasca doar cota parte din valoarea reziduala cu TVA 24% de la ultima rata, cea platita dupa 1 iulie.
Cel mai recent răspuns: Doru Radu , utilizator 13:44, 27 Aprilie 2011
Sunt direct interesat de acest fapt al regularizarii TVA la valoarea reziduala, fiind la final de contr de leasing si mi s-a pus in fata o factura exorbitanta pe acest motiv.
Stie cineva care este adevarul, am sorti de izbanda daca ma lupt cu societatea de leasing?

Multumesc
trebuie sa va luptati cu statul, nu cu firma de leasing, intrucat statul, prin codul fiscal, prevede aplicarea cotei de tva in vigoare la data transferului dreptului de proprietate.
parerea mea e ca nu aveti sanse, iar firma de leasing a procedat corect, in conformitate cu prevederile legale.
Este evident ca plata retroactiva a diferentei de TVA la valoarea reziduala, inclusa si platita in rate este o mare nedreptate, se pare acoperita de codul fiscal - sau omisa...
De aceea am dat cele doua exemple a) si b), pentru a arata ca doar la diferenta de 24 ore, pentru acelasi bun si acelasi tip de contract, var. b) plateste din urma mai mult cu 5% val reziduala, pentru ca, ghinion, plateste ultima rata dupa modificarea cotei! Ori banii platiti in urma cu, sa zicem 4 ani, cu TVA-ul respectiv, si-au produs efectul ptr. cota avuta la acea data, indiferent ptr. ce a fost platita acea suma si ce denumire poarta, efectele sau produs pe tot circuitul economic si fiscal! Este o logica de bun simt elementar, strigator la cer abuzul acesta, chiar daca se gasesc juristi si o tot dau cu efectul produs de transferul dreptului de proprietate. Dar daca cota se tripla?, teoretic e posibil si poate ar fi fost mai bine, poate asa ii mobiliza pe mai multi nedreptatiti si se sesizau cei care trebuie sa indrepte aceasta greseala din codul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regularizarea cotei de tva la incheierea unui contract de leasing dallia dallia Am incheiat un contract de leasing auto in noiembrie 2007. Pana in luna iunie (inclusiv) 2010, pana la modificarea cotei de TVA, am platit facturi cu TVA de ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva pentru factura emisa in iunie 2010 ioanaep ioanaep Avem un contract de leasing prin care este stipulat faptul ca ratele se factureaza cu o luna inainte. Exemplu: rata din iulie s-a facturat in iunie. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva la factura de leasing lunara si valoare reziduala stefan-neagu stefan-neagu Buna ziua, Acum 4 ani am incheiat un contract de leasing cu Porsche Leasing pentru achizitia unui automobil. Pana la rata 46 inclusiv facturarea s-a facut in ... (vezi toată discuția)