avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regularizare TVA la factura de leasing lunara si ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regularizare TVA la factura de leasing lunara si valoare reziduala

Buna ziua,
Acum 4 ani am incheiat un contract de leasing cu Porsche Leasing pentru achizitia unui automobil. Pana la rata 46 inclusiv facturarea s-a facut in data de 27 ale fiecarei luni. Urmatoarele rate trebuiau sa aiba, conform scadentarului din contract, urmatoarele date de emitere: rata 47 - 27.06.10, rata 48 - 27.07.10 , rata 49 ( valoarea reziduala ) - 27.08.10. Firma de leasing a emis toate aceste facturi (47, 48 si 49 ) in data de 22.06.10. La inceputul lunii iulie eu am platit toate aceste facturi, contractul de leasing incheindu-se , astfel eu reusind sa inscriu masina pe numele meu.
In 24.12.2010 Porsche Leasing imi comunica telefonic ca trebuie sa platesc regularizatrea TVA la aceste ultime 3 rate datorita modificarii normelor , toate aceste facturi avand tva de 19%, ei emitand facturi storno si cu tva 24 % in luna decembrie.
Citind raspunsurile din forum am observat ca in cazul in care se factureaza mai devreme decat data prevazuta in scadentar, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii.
Totodata , mi se parea normal ca toata aceasta regularizare sa aiba loc inaintea transferului de proprietate. Nu stiu in baza carui document, contract emit ei facturi catre mine in dec.2010 atata timp cat contractul dintre noi s-a terminat in iulie 2010.
In speranta ca am fost suficient de explicit,
Va multumesc si La Multi Ani 2011 !
Cel mai recent răspuns: Doru Radu , utilizator 12:51, 2 Februarie 2011
Buna ziua,

Cred ca exigibilitatea taxei intervine la datele din contractul de leasing. Consider legal regularizarea TVA pentru facturile platite in avans fata de datele din contract, scadente dupa modificarea cotei.
As dori sa va-ntreb, pentru ca m-am confruntat cu o situatie asemanatoare, postata pe forum, daca ati avut val. reziduala inclusa in rate si daca vi s-a cerut regularizarea TVA la val. reziduala, pentru toate ratele din urma, cum am patit eu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 134.1 (9) nu excepteaza regularizarea tva la valoarea reziduala platita in rate, la leasing? Doru Radu Doru Radu Considerati drept sau macar legal faptul ca societatea de leasing imi cere la final de contract, dupa ce am platit toate ratele din contract timp de 4 ani, sa ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva pentru factura emisa in iunie 2010 ioanaep ioanaep Avem un contract de leasing prin care este stipulat faptul ca ratele se factureaza cu o luna inainte. Exemplu: rata din iulie s-a facturat in iunie. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Limitare tva la leasing dupa 1 iulie camicami camicami Observam ca alin. 4 al art. 145^1 precizeaza ca limitarea se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru ... (vezi toată discuția)