avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA limitare TVA la leasing dupa 1 iulie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

limitare TVA la leasing dupa 1 iulie

Observam ca alin. 4 al art. 145^1 precizeaza ca limitarea se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data. Insa limitarea nu se aplica retroactiv si pentru ratele /valoarea reziduala care vor fi facturate dupa data de 01 iulie 2012.

Autor: InfoTva.ro

Va rog frumos explicati-mi si mie ce vrea sa spuna ultima propozitie din paragraful de mai sus ?
Daca am contractat un leasing financiar pentru un autoturism in luna aprilie 2012,pentru care am platit avans in aprilie,rata 1 in mai si rata 2 in iunie ,am intrat in posesia autoturismului si am dedus integral TVA la aceste facturi, cum am sa procedez incepand cu factura lunii iulie aferenta ratei de leasing ? Merg in continuare cu deductibilitate integrala a TVA-ului la factura sau aplic limitarea de 50 % ?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 19:00, 9 Iulie 2012
ART. 134^1 Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(9) În cazul operaţiunilor de închiriere, leasing, concesionare şi arendare de bunuri, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plăţii.

in cazul dvs. faptul generator are loc cand firma de leasing emite factura, conform scadentarului. in aceste conditii veti deduce numai 50% din tva incepand cu 1 iulie 2012, daca autovehiculul nu este utilizat pentru una din activitatile exceptate.

alineatul 4 se refera la facturi de avans emise, chiar si in cazul contractelor de leasing.
de exemplu, conform scadentarului, rata a 4-a se plateste in luna iulie 2012, dar firma de leasing emite factura in luna iunie. in acest caz factura emisa in iunie este considerata factura de avans, iar furnizorul este obligat sa regularizeze avansul si sa emite o noua factura.

fraza asta nu stiu ce temei legal are: Insa limitarea nu se aplica retroactiv si pentru ratele /valoarea reziduala care vor fi facturate dupa data de 01 iulie 2012.


Multumesc.
Revin asupra acestui aspect.Am aflat ca numai pentru leasingurile incheiate dupa 1 iulie se aplica limitarea. Pentru cele deja existente ,incheiate inainte de aceasta data NU se aplica .Se deduce integral TVA ,in continuare. Asta ar fi interpretarea.
Ce ziceti de asta ?
atata timp cat nu exista un temei legal nu-mi dau cu pararea.
Da aveti dreptate.Nu avem norme,inca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug24/2012 modificare tva IBC PERFORM SRL IBC PERFORM SRL Incepand cu luna aprilie 2012 am achizitionat un autoturism in leasing, platind pana acum 3 rate din 12. Avand in vedere faptul ca incepand cu data de 1 iulie ... (vezi toată discuția)
Tva la leasing (m. o. nr. 384 / 07.06.2012) cdcd cdcd Buna ziua, Daca am un leasing financiar din 15.05.2012, factura de avans (jumatate din valoarea masinii) tot cu 15.05.2012, TVA-ul aferent este deductibil in ... (vezi toată discuția)
Tva avans leasing financiar camicami camicami La factura de avans pentru un leasing financiar autoturism incheiat in aprilie 2012 se deduce TVA-ul ? (vezi toată discuția)