avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA OUG24/2012 MODIFICARE TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

OUG24/2012 MODIFICARE TVA

Incepand cu luna aprilie 2012 am achizitionat un autoturism in leasing, platind pana acum 3 rate din 12. Avand in vedere faptul ca incepand cu data de 1 iulie 2012 se poate deduce doar 50% din TVA am solicitat firmei de leasing sa platesc toate ratele in avans pana in data de 30 iunie 2012,tocmai pentru a beneficia de deducerea de 100% a TVA. Cei de la societatea de leasing mi-au comunicat insa ca voi putea deduce doar 50% TVA chiar daca lichidez totul pana la 30 iunie .
Intrebare:
Dacaachit pana la 30 iunie 2012 ratele de leasing in avans care este deducerea de TVA : 50% SAU 100% ???
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 20:12, 20 Iunie 2012
Dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunului către locatar/utilizator se realizează înainte de derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, se consideră că nu a mai avut loc o operaţiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispoziţia locatarului/ utilizatorului

prin urmare veti avea drept de deducere numai pentru 50% din tva, inclusiv pentru avans si ratele deja achitate.
Eu fac doar plata in avans a ratelor de leasing, valoarea reziduala o platesc dupa trecerea celor 12 luni conform contractului de leasing, de asemenea, chiar daca platesc aceste rate acum, transferul dreptului de proprietate se face conform contractului dupa 12 luni cand voi achita valoarea reziduala
în cazul contractelor de leasing, serviciul se consideră efectuat la fiecare dată specificată în contract pentru efectuarea plăţii.
dacă veţi achita ratele în avans, firma de leasing va fi obligată sa storneze avansul achitat şi să refactureze serviciile la fiecare dată prevăzută în contract conform scadenţarului.
în aceste condiţii în facturile de regularizare emise după 1 iulie 2012, veţi avea tva deductibilă cu minus (ştorno avans) şi tva deductibilă 50% (rata de leasing).

una peste alta tot 50% drept de deducere veţi avea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limitare tva la leasing dupa 1 iulie camicami camicami Observam ca alin. 4 al art. 145^1 precizeaza ca limitarea se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate tva autoturism in leasing antonia_m09 antonia_m09 Am un autoturism transport persoane achizitionat in leasing inainte de 31.12.2011, pentru care mi se factureaza rata lunara(capital) si tva precum si rata ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala leasing autoturism _maria_ _maria_ Buna seara! In luna martie se incheie perioada de leasing la autoturismul pe care il am ,am optat la inceput ca valoarea reziduala sa fie inclusa in rate ... (vezi toată discuția)