avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regularizarea cotei de TVA la incheierea unui contract ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regularizarea cotei de TVA la incheierea unui contract de leasing

Am incheiat un contract de leasing auto in noiembrie 2007. Pana in luna iunie (inclusiv) 2010, pana la modificarea cotei de TVA, am platit facturi cu TVA de 19% iar incepand cu luna iulie 2010 am platit facturi cu TVA 24%.
Acum, la incheierea contractului de leasing, s-a emis o factura pentru diferenta rezultata din modificarea cotei de TVA (de la 19% la 24%) retroactiv, adica pentru lunile: noiembrie 2007 - iunie 2010.
Au invocat prevederile art. 128 si 129 (HOT 44/2004 de aprobare a Normelor de Aplicare a CF) respectiv art. 140 din Codul Fiscal modificat.

Este corect? Si daca da, mi se pare un abuz legislativ fara margini!!!

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Doru Radu , utilizator 21:57, 29 Noiembrie 2010
Cred ca nu ati inteles atunci cand am spus ca este nedreapta, nu si ilegala!
Trec peste faptul ca eu am pus alte intrebari, omenesti, de bun simt, la care nu mi-ati raspuns...Am luat, pentru a fi inteles, un caz particular cu cele 2 contracte de leasing, similare. Pentru ca toate articolele, mentionate de dumneavoastra, le stiam.
Asa cum concluzionati la pct. 3, intre achizitia in rate si achizitia in leasing difera data la care se face transferul dreptului de proprietate si solutiile de finantare.
Incluzandu-se in rate valoarea reziduala, am optat sa cumpar acest bun la sfarsitul contractului. Este ca si cum cumpar in rate inclusiv "valoarea reziduala". Intrebare finala: unde vedeti diferenta fata de cumpararea in rate, care sa produca o valoare adaugata, generatoare de taxa pe aceasta veriga financiara intre vanzator-cumparator (utilizator)? Sau, revin, unde vedeti diferenta intre un contract incheiat pe 30 iunie si un altul identic ca valoare si durata, incheiat pe 1 iulie(dupa modificarea cotei)?

Despre asta e vorba, daca e drept sau nu.(?)

domnule, stiti ceva, aici nu suntem la politie astfel incat eu sa va raspund la intrebarile dvs. pe care ma abtin cu greu sa le etichetez!
va rog insistent sa nu-mi mai trimiteti mesaje private, aceleasi mesaje pe care le postati si pe forum!
daca va simtiti nedreptatit, va sugerez sa va adresati instantelor de judecata si poate d-l judecator este mai intelept decat guvernul romaniei sau juristii de la ministerul finantelor care au redactat codul fiscal.
aici este doar un forum, unde lumea incearca sa expuna si nu sa impuna puncte de vedere, argumentate numai si numai pe prevederi legale in vigoare, nu pe subiectivisme sau mustrari de constiinta.
Vorba aceea: ude dai, si unde crapa!
Daca n-as stii ca exista si sectiunea " Sa schimbam impreuna legea", as intreba la ce bun acest forum? Doar pentru a ne raporta la cadrul juridic existent la un moment dat? Dar daca acesta mai are si greseli? Si pentru a le vedea nu cred ca trebuie sa fii musai jurist la ministerul de finante, iar cat despre intelepciune cred ca este necesara, nu si suficienta.

In incheiere, o intrebare doar pentru cei care incearca sa expuna si nu sa impuna puncte de vedere, si aceasta greu de etichetat pentru ceilalti: ce este mai usor, sa fii un bun executant sau sa fii drept si creativ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 134.1 (9) nu excepteaza regularizarea tva la valoarea reziduala platita in rate, la leasing? Doru Radu Doru Radu Considerati drept sau macar legal faptul ca societatea de leasing imi cere la final de contract, dupa ce am platit toate ratele din contract timp de 4 ani, sa ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a diferentei de tva (24%-19%) la valoarea reziduala pentru contractele de leasing? Doru Radu Doru Radu Buna seara, Fiind in ultima luna de contract cu o societate de leasing auto, am aflat ca voi fi nevoit sa platesc retroactiv si diferenta de TVA de pana la ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala cuprinsa in rata diana81 diana81 Sunt nedumerita daca am valoarea reziduala prinsa in rata si primesc factura in fiecare luna cu rata si valoarea reziduala TVA AFERENT VALORII REZIDUALE ... (vezi toată discuția)