In functie de probele administrate , instanta va decide daca decizia este legala sau nelegala. Dvs trebuie sa combateti probele depuse la dosar de catre angajator.
Hotararea pronuntata, in prima instanta, intr-un litigiu de munca este supusa recursului. Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii pronuntate de instanta de fond. Recursul se depune la instanţa a cărei hotărâre se atacă sau la instanta de recurs.
Recursul se judeca la Curtea de Apel.
Da, poate constitui un mijloc de proba faptul ca, comisia de disciplina nu a fost constituita conform R.I.
Da, poate constitui un mijloc de proba faptul ca, comisia de disciplina nu a fost constituita conform R.I.
Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
In speta, la stabilirea sanctiunii comisia respectiva va fi subiectiva avand in vedere ca din ea face parte si persoana care a intocmit referatul.
Daca in R.I. este specificata componenta comisiei de disciplina, atunci modificarea acesteia se poate face numai daca este modificat si R.I., directorul general nu cred ca poate delega pe altcineva in locul lui daca acest lucru nu este prevazut si in R.I.
2007_rozi a scris:
Referatul s-a modificat....dar s-a efectuat cercetarea disciplinara?
Si inca ceva, marturia mincinoasa se pedepseste , asa ca incercati sa adunati "contraprobe".
Inca nu s-a efectuat cercetarea, dar este o simpla formalitate. "Contraprobe"...nu prea inteleg, efectiv nu am contraprobe, ce fel de contraprobe ? Cei mai multi nu vor sa se implice, na, tin cu dintii la locul de munca si nu vor sa fie luati in vizor...#-o
Referatul s-a modificat....dar s-a efectuat cercetarea disciplinara?
Si inca ceva, marturia mincinoasa se pedepseste , asa ca incercati sa adunati "contraprobe".
Orice afirmatie trebuie dovedita.
In cazul litigiilor de munca proba cade in sarcina angajatorului.
Daca considerati un abuz din partea angajatorului , puteti sesiza si ITM-ul.
Iar la cercetarea disciplinara puteti sa mergeti insotit de un avocat, este dreptul dumneavoastra.
Cand ati luat la cunostinta despre convocarea la cercetarea disciplinara ...si cand este stabilita data pentru efectuarea acestei cercetari?
In conformitate cu prevederile CCMUNN:
Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
(4) În cadrul cercetării se vor stabili faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice date concludente pe baza cărora să se poată stabili existenţa sau inexistenţa vinovăţiei. Ascultarea şi verificarea apărărilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (4) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea următoarelor aspecte:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(7) Salariatul are dreptul să cunoască toate actele şi faptele cercetării şi să solicite în apărare probele pe care le consideră necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sancţiuni disciplinare după finalizarea cercetării.
(9) Lucrările comisiei de disciplină se consemnează într-un registru de procese-verbale.
(10) La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de cauzele şi gravitatea faptei, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de gradul de vinovăţie a salariatului, de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(11) În baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.
Deci trebuie doar sa luati la cunostinta , ci sa si primiti un exemplar.