avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai Vaduva

Activitate Mihai Vaduva

Este posibila inserarea unei clauze penale in cadrul unui contract de intretinere, fara nicio indoiala.
Ideea este ca, practic, nu se intampla din ratiuni legate de executarea si rezilierea contractului.
In situatia in care creditorul obligatiei de intretinere (intretinutul, asa cum s-a scris mai sus), refuză sa primeasca intertinerea, nu poate interveni sanctiunea rezilierii contractului pentru nexecutare culpabila.
Important este ca debitorul obligatiei de intretinere (intretinatorul) sa continue sa presteze intretinerea chiar si in situatia in care creditorul obligatiei refuza in mod constat primirea intretinerii.
Explicatia rezida in tocmai importanta constatarii de catre instanta de judecata a existentei unor motive de reziliere a contractului.
Pentru creditorul obligatiei de intretinere, efectul rezilierii contractului consta in intoarcerea dreptului de proprietate al imobilului in patrimoniul sau, fara obligarea acestuia la restituirea intretinerii.
Pentru debitorul obligatiei de intretinere, efectul rezilierii contractului il reprezinta pierderea dreptului de proprietate asupra imobilului.
Ca o concluzie, debitorul obligatiei de intretinere sa continue prestarea intretinerii chiar si in situatia in care creditorul obligatiei refuza primirea intretinerii.
Mai degraba este vorba de o autoritate de lucru judecat relativa.
Respectiv, nu mai pot fi invocate, intr-o noua actiune, aceleasi motive de reziliere a contractului de intretinere.
Dar, fiind vorba de un contract cu executare succesiva in ceea ce priveste prestarea intretinerii de catre debitorul obligatiei catre creditorul obligatiei, orice incalcare a acestei obligatii de intretinere, ulterioara pronuntarii primei sentinte, poate constitui motiv de reziliere a contractului pentru nexecutare culpabila.