avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza de daune pentru debitor in contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza de daune pentru debitor in contract de intretinere

pot invoca intr-un contract de intretinere, eu ca intretinator, in cazul in care intretinutul refuza intretinerea, sa-mi fie platite daune pentru acest refuz nefondat, de un anumit cuantum? ideea e ca vreau in continuare mentinerea contractului, dar m-am gandit la acest lucru preventiv, pentru a demotiva creditorul la a face asa ceva. mentionez ca contractul inca nu a fost redactat in forma finala.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 16:06, 22 Septembrie 2009
daca sunteti intretinut...
mergeti sa vi-l redacteze un avocat sau un notar ca sa evitati situatiile neplacute, desi cel care va intretine nu poate fi obligat practic, in nici un fel sa-si execute obligatia.
teoretic, dvs puteti trece in clauzele contractuale niste daune in cazul in care va refuza sa va achizitioneze hrana, medicamente...
ramane de vazut, daca ati putea avea castig de cauza intr-un astfel de proces, pt nerespectarea acelei clauze de catre cel care va intretine.
degeaba i-ati cere daune, daca instanta constata ca dorinta dvs a fost peste puterile financiare ale intretinatorului dvs.

daca sunteti intretinator... nu puteti obliga prin contract, ca intretinutul sa va primeasca hrana si medicamentele...poate sustine si el ca nu manaca hrana gatita de dvs ca nu-i place de ex... insa puteti sa stabiliti daune in functie de partea care ar fi vinovata de incalcarea contractului.

de exemplu : stabiliti 5.000 eur daune daca contractul se va desface din vina dvs si 5.000eur daca contractul se va desface din vina intretinutului...

v-am scris pt ambele cazuri...

av.m.vasilescu
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
Si contractul de intretinere sau cu clauza de intretinere poate contine clauze penale. In schimb, puteti elabora, personal sau la sediul unui avocat, un contract care sa se refere cat mai strict la relatia dvs. contractuala.

Va recomand si varianta unui mediator. El va poate pune in vedere anumite situatii la care, probabil, nu v-ati gandit. La fel si avocatul, chiar daca si-a pierdut atributiile de mediator odata cu adoptarea legii medierii.
buna ziua!
daca intetionati sa incheiati un contract de intretinere cel mai indicat ar fi ca sa stipulati clauza ca in caz de neexecutare a obligatiei de intretinere, intretinutul sa nu mai poata ceara in instanta rezolutiunea contractului, ci doar transformarea intretinerii intr-o suma de bani.
acesta clauza va apara si pe dvs, si pe un eventual tert subdobanditor care ar dobandi de la dvs imobilul.
Intretinutul nu poate cere desfiintarea contractului pe motiv ca nu mai doreste sa primeasca intretinerea.

Este aplicarea in practica a adagiului nemo auditur propriam turpitudinem alegans> Pe romaneste, nimanui nu-i este îngaduit să se prevaleze de propria sa imoralitate pentru a obţine in justiţie ocrotirea unui drept.
Este posibila inserarea unei clauze penale in cadrul unui contract de intretinere, fara nicio indoiala.
Ideea este ca, practic, nu se intampla din ratiuni legate de executarea si rezilierea contractului.
In situatia in care creditorul obligatiei de intretinere (intretinutul, asa cum s-a scris mai sus), refuză sa primeasca intertinerea, nu poate interveni sanctiunea rezilierii contractului pentru nexecutare culpabila.
Important este ca debitorul obligatiei de intretinere (intretinatorul) sa continue sa presteze intretinerea chiar si in situatia in care creditorul obligatiei refuza in mod constat primirea intretinerii.
Explicatia rezida in tocmai importanta constatarii de catre instanta de judecata a existentei unor motive de reziliere a contractului.
Pentru creditorul obligatiei de intretinere, efectul rezilierii contractului consta in intoarcerea dreptului de proprietate al imobilului in patrimoniul sau, fara obligarea acestuia la restituirea intretinerii.
Pentru debitorul obligatiei de intretinere, efectul rezilierii contractului il reprezinta pierderea dreptului de proprietate asupra imobilului.
Ca o concluzie, debitorul obligatiei de intretinere sa continue prestarea intretinerii chiar si in situatia in care creditorul obligatiei refuza primirea intretinerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere - cum pot sa onorez conditiile contractuale ibi.tibi ibi.tibi Buna ziua, sunt proprietarul unui imobil dobandit printr-un contract de intretinere incheiat cu o persoana. Intrut locuim in aceeasi localitate, pana acum ... (vezi toată discuția)
Transformarea obligatiei de intretinere intr-o obligatie de a da aurelia2009 aurelia2009 Bunicul meu are contract de intretinere in baza caruia unchiulmeu ar trebui sa-i presteze intretinere constand in mancare, imbracaminte, medicamente si alte ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere- refuzul intretinerii, ce este de facut? balazszsuzsa balazszsuzsa buna seara , as dori si eu un raspuns, ce se poate face in cazul in care sa incheiat un contract de intretinere, cu clauzele de intretinere, asigurare hrana, ... (vezi toată discuția)