Bunicul meu are contract de intretinere in baza caruia unchiulmeu ar trebui sa-i presteze intretinere constand in mancare, imbracaminte, medicamente si alte asemenea, cheltuieli de inmormantare etc
In schimbul acestei intretineri unchiul meu a devenit propietarul unei mari case dar nu-si indeplineste obligatia de intretinere fata de bunicul meu
cu toate acestea bunicul meu nu vrea sa strice actul dar ar vrea sa transforme obligatia de intretinere intr-o obligatie de a da o suma fixa de bani ...
Care este timbrajul unei astfel de actiuni? sunt sanse de izbanda?
Buna ziua !
Daca exista acord de vointa intre cele doua parti( bunic si unchi) se poate incheia un alt act la notariat, revocandu- l ( desfiintandu- l) pe primul. Problema se pune in momentul in care unchiul nu va vrea asa ceva. Vedeti daca unchiul este de acord si ne scrieti.
Daca nu este de acord, este necesara rezilierea contractului de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere( desfiintare act pentru viitor) pe cale judecatoreasca Taxa este in functie de valoarea imobilului.
Cu stima !
Dl Zaharia are dreptate! daca unchiul dvs nu va dori sa modifice la notariat acel contract de intretinere atunci singura varianta a bunicului este actiunea in instanta!
Exista si posibilitatea transformarii obligatiei de intretinere in natura , intr-o obligatie de intretinere in bani. Pentru aceasta insa ,este necesar acordul ambelor parti contractante, sau in situatia in care una din parti face imposibila executarea obligatiei in natura, de ex., beneficiarul refuza in mod nejustificat intretinerea sau debitorul, refuza a o mai acorda.
Atunci cand creditorul intretinerii se afla in culpa, instanta, la cererea creditorului, poate stabili obligatia de intretinere , printr-o suma de bani, platibila la intervale stabilite de parti, sub forma unor despagubiri echvalente. In caz de neexecutare a platii, creditorul are posibilitatea rezilierii contractului de intretinere.