avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract intretinere

Buna ziua,

Am incheiat acum 6 luni, la insistentele bunicii mele, un contract de intretinere cu uzufruct viager.
Precizez ca o ajutam finaciar si inainte de acest contract prin sume de bani.
Dansa a refuzat inca de la inceput prestarea serviciilor in natura si a preferat sume de bani ca si forma de ajutor, cu toate ca in momentul semnarii contractului a respins varianta unui contract cu renta viagera.
Am realizat cu timpul ca aceasta urmarea doar cresterea acelei sume de bani prin diferite tertipuri si chiar mici santaje.
Situatia a degenerat in momentul in care bunica a inceput sa ameninte cu rezilierea contractului mai intai incercand sa ma convinga sa semnam pe cale amiabila la notariat.
Am acceptat si pusa in fata platii contractului de reziliere mi-a spus raspicat ca va actiona in instanta si va face demersuri pentru rezilierea contractului original deoarece ea nu vrea sa suporte cheltuielile de reziliere amiabila.
Eu am hartii semnate de ea in fiecare luna pentru sumele de bani pe care i le-am dat pana acum.
In momentul de fata refuza orice fel de ajutor de orice natura.
Deocamdata nu pot fi acuzat de nerespectarea obligatiilor contractuale deoarece pot demonstra toate cheltuielile pana in luna Decembrie 2013, dar banuiala mea este ca peste cateva luni va actiona in instanta pe motiv ca nu mi-am indeplinit obligatiile, refuzandu-mi intre timp posibilitatea de a ma achita de acestea.

Exista posibilitatea ca, actionand eu inaintea dansei sa pot obtine rezilierea contractului si restituirea sumelor de bani pe care le pot demonstra, inclusiv contravaloarea contractului original, sau "convertirea" contractului intr-unul cu renta viagera?

Daca este de ajutor, contractul specifica: "noi partile am luat la cunostinta ca in anumite conditii este posibila inlocuirea intretinerii prin renta, fie prin buna invoiala fie prin hotarare judecatoreasca"

Va multumesc anticipat!
Ajuta si ce ati precizat dvs, aratand vointa interna a partilor la momentul incheierii contractului. In opinia mea, cel mai indicat lucru ar fi sa consemnati lunar la dispozitia sa, la CEC, suma pe care ati stabilit ca I-o veti plati lunar. In acest fel, orice actiune ar initia dansa in instanta, ar fi respinsa ca neintemeiata. Ma gandesc ca, si daca ar cere rezilierea contractului, dvs avand dovada respectarii obligatiei, cererea batranei ar fi respinsa oricum, iar aceasta nu avea de unde sa va plateasca cheltuielile si sa restituie sumele platite de dvs.....success in continuare!
Va multumesc pentru raspuns!
M-am gandit si eu la asta, dar intelegerea noastra de a converti serviciile in natura in sume banesti nu e stipulata in scris sub forma unui act aditional sau ceva similar.

E doar o intelegere amiabila luna de luna dupa care dansa imi semneaza hartia care dovedeste plata.

Mi-e teama ca daca as vira banii intr-un cont bancar dar dansa nu ar semna in continuare "chitantele", nu as putea demonstra in instanta continuitatea intelegerii noastre "prin buna invoiala" asa cum specifica contractul.

Suma respectiva e una destul de frumusica care, cumulata cu pensia dansei (foarte modesta) ii permite sa duca un trai decent.
Nici eu nu as vrea sa continui sa investesc cu teama ca as fi santajat in continuare si nu as avea la randul meu o siguranta.
La suma respectiva nu ar trebui sa adaug foarte multi bani pentru a plati o rata si a imi achizitiona propria locuinta, si repet, am fost convins sa intocmim acest contract si nu am ridicat pretentii asupra niciunui bun al bunicii nici pe cand o ajutam cu sume banesti inainte de semnarea contractului.

Va multumesc inca odata si va salut cu stima!
Refuzul întreținerii, fie sub forma prestării îngrijirilor și a cumpărării celor necesare traiului , fie sub forma unei sume de bani, nu poate conduce la rezilierea contractului.O acțiune în instanță nu ar avea efect.Procedați cum v-a sfătuit colegul și consemnați suma de bani asupra căreia v-ați înțeles, pe numele bătrânei, la CEC.
Pentru ca acțiunea în instanță să dea câștig de cauză bătrânei, ar fi necesar să facă dovada neîndeplinirii de către dvs. a obligațiilor asumate, ceea ce, înțeleg că nu este cazul.
Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.

Va multumesc inca odata pentru sfaturi si sugestii.
Legat de a dovedi cu martori, bunica poseda un talent actoricesc remarcabil si ar convinge usor cateva batranele de pe scara de faptul ca nu am mai trecut pe la ea de x luni, ca nu ii raspund la telefon si ca nu o mai ajut din initiativa mea pentru ca acestea sa depuna marturie in acest sens.

Nu as vrea sa ajung acolo, nu-mi place taraganeala sau astfel de lupte stupide mai ales cand sunt in familie.

Caut doar o varianta care sa incheie subiectul rapid si eficient.
Ori imi recuperez banii cheltuiti (si am ajuns sa imi doresc asta dupa ultimele amenintari) ori convertesc contractul intr-unul cu renta viagera prin virament bancar. Astfel, nu va mai putea sa emita pretentii nefondate sau sa refuze ajutorul.

Inca odata, multumiri sincere si va salut cu stima!
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
petreab, utilizator

Alte discuții în legătură

Rezoluțiune contact întreținere cotoilauraligia cotoilauraligia Bună ziua. În 2009 între mama și bunica a fost încheiat un contract de întreținere cu uzufruct viager (în favoarea bunicii).În 2014 debitorul ... (vezi toată discuția)
Modificare contract intretinere in renta viagera ciprianradu ciprianradu N-nepotul intretinator (NEPOT DIN FIU) SS-sot si sotie (CU 2 URMASI) in 2002 se semneaza contractul de intretinere intre N si SS in 2007 unul dintre S ... (vezi toată discuția)
Urgent! se poate anula un contract v-c cu clauza daca ambele parti sunt de acord, fara proces? cool_girl_em cool_girl_em noi soti si femeia batrana care am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu mai vrem sa respectam clauzele, vrem intr-un fel pe ... (vezi toată discuția)