avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezoluțiune contact întreținere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezoluțiune contact întreținere

Bună ziua. În 2009 între mama și bunica a fost încheiat un contract de întreținere cu uzufruct viager (în favoarea bunicii).În 2014 debitorul întreținerii a decedat(mama),eu si fratele meu preluând în virtutea certificatului de moștenitor și obligația de întreținere pe care am executat-o.În 2015 bunica cere în instanță rezilierea contractului, pierde atât la fond cât și în apel, la diferența de două săptămâni după primirea hotărârii judecătorești rămasă definitivă, ne cheamă din nou în judecată cerând rezoluțiunea contractului. Menționez că din iulie 2015 bunica refuză cu desăvârșire să mai primească întreținere, noi plătim în continuare facturile pentru utilități, iar din octombrie anul curent îi trimitem prin mandat postal o sumă de bani pentru întreținere.Întrebarea mea este; pot risca să pierd procesul, cum mă pot apăra? Pe data de 16.11.2016 am înfățișare la tribunal pentru evacuare, bunica cerând în instanță evacuarea noastra (a pierdut pe fond, acum suntem în apel)Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:13, 12 Noiembrie 2016
Bunica nu va poate evacua intrucat dreptul de proprietate asupra imobilului bunicii s-a transferat catre mama dv si apoi prin mostenire catre dv.

In acelasi timp, va trebui sa va indepliniti in continuare obligatia de plata a intretinerii.
Încercați sa va pregătiți pentru proces.
Întreținerea trebuie prestata în natura.
Poate ajuta la proces și ca dați bani dar trebuie sa aveți grija.
Mergeți cu contractul la avocat deoarece fiecare contract are particularitățile sale in afara de regulile generale de drept aplicabile.
Contractul de intretinere inseamna mai mult decat plata utilitatilor si a unei sume de bani . Presupune ingrijire efectiva a persoanei , asigurarea alimentelor necesare zilnic , si multe altele .
Ceea ce spuneti dvs. ca ati facut , punand lunar o suma de bani la dispozitia bunicii , nu echivaleaza obligatia la ingrijire , procurarea zilnica a aimentelor , intretinere efectiva.
Practic e suficient ca bunica sa spuna in instanta ca o singura zi , nu s-a putut ridica din pat , sau deplasa sa-si procure hrana , cu toate ca avea bani , si contractul este desfiintat.
Ceea ce spuneti dvs. ca atifacut , punand o suma de bani la dispozitia bunicii lunar , echivaleaza cu un cuntract de renta viagera , nu unul de intretinere.
Ori pentru asta este necesar ca instanta sa inlocuiasca, la cererea unei parti, obligatia de intretinere in natura datorata , cu plata unei sume de bani corespunzatoare ( renta viagera ).
Daca aceasta inlocuire nu a intervenit , parerea mea este ca bunica poate in orice moment obtine rezolutiunea contractului de intretinere , cu toate consecintele ce decurg din asta , fara a fi obligata sa restituie platile primite.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2016
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Cu tot respectul țin să precizez că noi am avut toată bunăvoința să îi acordăm întreținerea în natură, mai ales că locuim in același imobil, doar că dânsa refuză cu desăvârșire să ne lase să îi acordăm orice fel de ajutor, această stă încuiată în casă, iar dacă măcar încercăm să ne apropiem de ea începe să țipe că o bat, etc. și cheamă poliția.. A depus împotriva noastră plingeri peste plângeri ;jandarmerie, poliție, poliția locală care, evident, s-au dovedit a fi profund nefondate.Una peste alta tot ce fac și spun sunt doar invenții și din această cauză am decis să îi trimit bani lunar.Va mulțumesc!
Cum îi pot acorda întreținere atât timp cât ea refuză cu desăvârșire? Singurul lucru pe care nu îl refuză este plată facturilor.Cum mă pot apăra în cazul acesta?

Alte discuții în legătură

Modificare contract intretinere in renta viagera ciprianradu ciprianradu N-nepotul intretinator (NEPOT DIN FIU) SS-sot si sotie (CU 2 URMASI) in 2002 se semneaza contractul de intretinere intre N si SS in 2007 unul dintre S ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract intretinere petreab petreab Buna ziua, Am incheiat acum 6 luni, la insistentele bunicii mele, un contract de intretinere cu uzufruct viager. Precizez ca o ajutam finaciar si inainte ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere boby24 boby24 Buna seara, in martie 2013 impreuna cu strabunica mea, la insistentele ei am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager. Pana in iunie ac. totul ... (vezi toată discuția)