Daca va puteti intelege sa reziliati contractul pe cale amiabila este grozav. Va recomand ca acest demers sa-l faceti cu un avocat sau cu un notar.
Se cere rezilierea si punerea in situatia anterioara. Cel mai bine si mai usor, mai ieftin-pe cale amiabila, prin intelegere, se poate.Acum, depinde si de clauzele puse in contract si mai ales de motivul pe care il aveti, ca sa reziliati contractul- daca respectiva nu si-a indeplinit obligatiile care si le-a luat prin contract, fata de d-voastra, daca sunteti nemultumiti de felul in care considera ca sa-si indeplineasca obligatiile sau daca, d-voastra, v-ati razgandit?
Un avocat , sau chiar la notariat, se poate, daca ambele parti sunt de acord, rezilia contractul-practic acesta este un manifestare de vointa de a crea sau desfiinta un acord juridic intre 2 sau mai multe persoane, deci se poate rezilia.
am inchiat un contract de vanzare cumparare cu clauza acum aproape o luna cu o batrana . Ea s-a razgandit ca asa vrea ea, eu cred ca inebuneste pe zi ce trece. Am fost la medicul de familie am intrebat daca are ceva la cap si nu o avea in evidenta cu nimik. Am mers la medic psihiatru-neurolog si i-a pus cateva intrebari si a raspuns bn si am luat hartia ca e sanatoasa. Intr-adevar am observat apoi ca are momente de luciditate dar si de nebunie. Nu ne putem intelege cu ea deloc, umbla cu un taximetrist il plateste sa mearga sa o ajute in instanta. Ne-a zis ca noi nu avem grija de ea cum trebuie ca nu ne mutam cu ea si alte motive neadevarate. Nu mai vrea sa avem grija de ea. Acum noi am pierdut multi bani, dar sa mergem in instanta si sa se dea verdictul ca am pierdut si sa ne mai ia si banii de cheltuieli nu ne convine, cum nici nu ne convine sa mai avem de-a face cu o femeie nebuna cine stie pe cat timp daca castigam noi.
Alo... colegii... cum "rezilierea şi punerea în situaţia anterioară"?!
În primul rând, repunerea în situaţia anterioară (restitutio in integrum) este la materia rezoluţiunii.
Apoi, rezoluţiunea se aplică la contractele cu executare dintr-o dată (uno ictu), iar rezilierea se aplică la contractele cu executare succesivă, adică în timp.
Vânzarea, de exemplu, este un act cu executare dintr-o dată. Întreţinerea, nu este.
Trebuie văzut într-adevăr ce fel de contract este acela, pentru că pot fi două negotium în acelaşi instrumentum, adică două operaţiuni juridice în acelaşi înscris (sunt nişte reguli la materia contractelor).
Oricum, ideea este că aceste două noţiuni (reziliere, respectiv repunere în situaţia anterioară) sunt total incopatibile, şi pot induce în eroare iniţiatorul topicului, pentru că, să fim serioşi - doar nu se aşteaptă cineva ca, în urma desfiinţării contractului, cei care au prestat obligaţia întreţinerii să primească "despăgubiri" pentru acest lucru... mai ales că pe partea de întreţinere, contractul are caracter aleatoriu, şi mai ales că rezilierea (şi rezoluţiunea) sunt, în mod normal, sancţiuni ale neexecutării culpabile a obligaţiilor.
Ar fi ideal pentru dobânditor, în acest caz, să îşi primească şi banii daţi ca preţ al vânzării, şi o "despăgubire" pentru întreţinerea prestată.
Pentru iniţiatorul topicului: mai aveţi o soluţie, dacă doriţi să păstraţi imobilul, şi dacă şi înstrăinătoarea va fi de acrod, desigur (dar mă îndoiesc), să transformaţi obligaţia întreţinerii în bani, printr-un act de novaţie.
Editare ulterioară (aţi răspuns în timp ce scriam eu): presupunând că aţi dori să mergeţi "pe calea amiabilă"... cu siguranţă nu veţi recupera investiţiile efectuate în vederea prestării întreţinerii, dar apare o altă întrebare: bătrâna are de unde să vă restituie preţul pe care l-aţi plătit ca urmare a vânzării?
Sigur ca doar rezolutiunea aduce partile la siutuatia anterioara =D> nicu12
Art. 969 alin. 2 Cod civ. Conventiile se pot revoca prin acordul partilor sau pentru cauze autorizate de lege.
Asadar, daca toate partile sunt de acord, orice conventie, afara de posibilitatea rezolutiunii sau rezilierii pentru cauze autorizate de lege se poate REVOCA prin consens.
Spre deosebire de reziliere si rezolutiune care au nevoie de interventia instantei, afara de ipoteza in care conventia contine un pact comisoriu de gradul IV, revocarea prin acord mutual va trebui sa tina seama numai de principiu simetriei actelor juridice, respectiv revocarea sa respecte forma pe care a avut-o actul revocat.
Asadar, mergeti la notar si declarati atat dv cat si intretinuta ca doriti sa revocati conventia. Voilla!