avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere notariala contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere notariala contract vanzare-cumparare

In ce conditii se poate rezilia la notar un contract vanzare-cumparare, cu clauza de intretinere, constand intr-o suma lunara pe care vanzatorul urma sa o primeasca cat timp traia. Mentionez ca, cumparatorul nu a indeplinit aceasta conditie. Ce documente sunt necesare daca aceasta reziliere se poate realiza la notar?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 20:23, 25 Noiembrie 2009
Ori vorbim de contract de renta viagera, unde lunar "vanzatorul" va primii o suma de bani de la "cumparator", ori de CVC cu clauza de intretinere, unde se primeste si o suma de bani si se angajeaza cumparatorul sa presteze intretinere vanzatorului.
Teoretic numai instanta poate rezilia contractele, mai ales daca numai una dintre parti solicita lucrul acesta, dar eu zic ca s-ar putea rezilia contractele si la notar, daca se prezinta ambele parti, solicita acest lucru, si se restabileste situatia anterioara incheierii contractului.
Deci daca cumparatorul/intretinatorul, ce o fi fost, nu isi respecta prestarea intretinerii sau renta viagera, vanzatorul numai in instanta poate cere rezilierea contractului.
buna ziua!
vorbim de rezolutiunea unui contract, dar nu inteleg ce fel de contract dc este vb de un contract de intretinere sau contract de renta viagera.
este important sa stim ce act au incheiat partile.
daca debitorul obligatiei nu-si executa de buna voie obligatia asumata , asupra lui creditorul are dreptul sa se adreseze instantei de judecata cu actiune de chemare in judecata a debitorului, pt. a fi obligat la rezolutiunea contractului .
notariatul nu este competent in acest caz.
sunt de acord cu colegul nostru ,si anume ca ar trebui facuta actiune in instanta,pentru a si repune partile in situatia anterioara inch. ctr.numai ca nu inteleg de ce v-ati gandit sa va duceti la notar.
buna seara!
nu ne-ati spus ce act ati incheiat, tb sa pp ca este vb fie de un contract de intretinere, fie de un contract de renta viagere, ambele sunt contracte aleatorii=exista sanse de risc/ castig pt parti/.
sa pp ca este un contract de renta viagera=contract numit in doctrina, potrivit credirentierul nu poate cere rezolutiune pt neexecutare decat daca debirentierul nu prezinta garantiile stipulate pt asig platii rentei.
in cz de rezolutiune debirentierul restituie bunul, ratele de renta nu se restituie decat in situatia in care exista o clauza expresa.
daca vb de un contract de intretinere creditorul obligatiei de intretinere poate cere fie executarea contractului, fie rezolutiunea lui.
in schimb debitorul obligatiei de intretinere nu se poate libera de la executarea obligatiei de intretinere oricat de onerosa ar fi si chiar dc s-ar obliga sa retransmita in patrimoniul creditorului bunul primit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Neplata renta viagera bendisionesco bendisionesco Buna ziua, Parintii mei au vandut mie si uneia dintre surori, ambele cu rezidenta si in strainatate, apartamentul cu clauza de uzufruct si renta viagera ( o ... (vezi toată discuția)