avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare cu renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare cu renta viagera

care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:32, 3 Decembrie 2009
buna ziua!
este vorba de 2 contracte diferite.
contractul de vanzare cumparare, respectiv contractul de renta viagera.
deci care va intereseaza?
ma intereseaza contractul de renta viagera, multumesc anticipat
cred ca va intereseaza un contract de renta viagera :sorry:
renta viagera este acel contract prin care credirentierul instraineaza cu titlu gratuit sau oneros, un bun sau plateste o suma de bani debirentierului.

la randul sau, debirentierul se obliga sa plateasca periodic o renta in bani credirentierului , pana la decesul acestuia /unei terte persoane desemnate de credirentier. in acest caz, contractul imbraca forma unei stipulatii in favoarea altuia.
buna ziua!
contractul de renta viagera o persoana, numita credirentier, instraineaza un bun sau plateste o suma de bani in schimbul unei prestatii periodice, care urmeaza a i se plati pana la decesul sau de catre o alta persoana, numita debirentier.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 1645 Cod Civil, contractul de renta viagera este lovit de nulitate si in cazul constituirii rentei in favoarea unei persoane afectate de o boala de care a murit in interval de 20 de zile de la data incheierii contractului, boala respectiva – existenta in momentul incheierii contractului – fiind cauza mortii. Daca insa renta s-a constituit in favoarea mai multor credirentieri si numai unul dintre acestia a incetat din viata in momentul constituirii sau in intervalul de 20 de zile mai sus-mentionat, contractul va ramane valabil, fiindca sansele de castig-pierdere pentru ambele parti subzista. Daca moartea credirentierului a intervenit dupa termenul de 20 de zile, instanta poate constata nulitatea contractului pentru lipsa elementului "alea" (sansele de castig-pierdere) numai daca se va dovedi ca debirentierul a avut cunostinta de moartea lui iminenta.
Cuantumul ratei de renta se stabileste in mod liber, prin vointa partilor. In conformitate cu dispozitiile art. 1648 Cod Civil, debirentierul nu se poate libera de plata rentei restituind bunul sau suma primita de la credirentier, intrucat contractul are caracter astfel incat va produce efecte obligatorii oricat de lunga ar fi viata celui ce beneficiaza de ratele de renta si oricat de oneros ar fi pentru debirentier.

Debirentierul nu se poate libera de obligatia platii rentei nici prin vanzarea bunului si asumarea acestei obligatii de catre cumparator, decat daca credirentierul consimte la inlocuirea acestuia. Este de mentionat faptul ca in caz de moarte a debirentierului, obligatia de plata a rentei se transmite asupra mostenitorilor acestuia deoarece aceasta obligatie nu este legata de o calitate personala a defunctului (asa cum este pensia de intretinere datorata intre soti sau rude) si nici contractata intuitu personae (in considerarea persoanei debirentierului), cu exceptia situatiei in care partile au convenit prin contract incetarea rentei viagere prin moartea debirentierului.
Potrivit dispozitiilor Codului Civil, numai renta constituita cu titlu gratuit si declarata neurmaribila prin conventia partilor nu va putea fi urmarita de catre creditori, intrucat credirentierul nu a dat nimic in schimbul ratelor de renta si deci nu si-a micsorat patrimoniul. Daca renta nu a fost declarata neurmaribila va putea fi urmarita de creditori pentru realizarea creantelor sale, iar renta constituita cu titlu oneros nici nu va putea fi declarata neurmaribila, deoarece reprezinta echivalentul bunului instrainat sau sumei platite.
Rezolutiunea contractului pentru neexecutarea obligatiilor nu poate fi ceruta de catre credirentier, decat daca, astfel cum rezulta din dispozitiile art. 1647 Cod Civil, debirentierul nu prezinta garantiile stipulate pentru asigurarea platii rentei, le reduce prin fapta sa sau daca in contract s-a prevazut un pact comisoriu expres (clauza contractuala expresa privind rezolutiunea contractului). In caz de rezolutiune, debirentierul trebuie sa restituie bunul sau suma de bani primita, in schimb ratele de renta nu se vor inapoia, acestea avand caracterul unei clauze penale (clauza prin care se fixeaza anticipat valoarea daunelor-intere suferite de credirentier). Termenul de prescriptie a dreptului la actiune prin care se urmaresc ratele de renta neplatite este de trei ani si se calculeaza separat pentru fiecare rata de renta din momentul in care au devenit exigibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Neplata renta viagera bendisionesco bendisionesco Buna ziua, Parintii mei au vandut mie si uneia dintre surori, ambele cu rezidenta si in strainatate, apartamentul cu clauza de uzufruct si renta viagera ( o ... (vezi toată discuția)
Contract de rentă viageră nerespectat de debitrentier (nu a virat renta de 11 luni): îl pot anula în instanță din acest motiv? Alexandra Stancu Alexandra Stancu Buna ziua!Tatăl meu a făcut un contract renta viagera pe o casa cu un vecin în 09.05.2017 .în contract la punctul IV-MODALITATEA DE PLATA vecinul a scris ... (vezi toată discuția)