avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neplata renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neplata renta viagera

Buna ziua,
Parintii mei au vandut mie si uneia dintre surori, ambele cu rezidenta si in strainatate, apartamentul cu clauza de uzufruct si renta viagera ( o parte din bani au fost achitati la data incheierii contractului).Renta viagera inseamna plata a 50€ pe luna , varsati din 2 in 2 luni in contul curent al parintilor. Sora mea , pentru un timp a respectat obligatia platii rentei viagere, apoi, acum 2 ani, suparandu-se pe mama, a incetat sa plateasca. Au facut pace si ea a achitat partea de renta viagera restanta. In acest an, incepand, in fapt, cu luna ianuarie, sora mea a decis sa nu mai pateasca. Au fost inutile tentativele de mediere, ea refuzand inclusiv sa vorbeasca cu mine sau cu parintii nostri. Precizez ca parintii au pensii foarte mici si ca, cei 100€ pe care au continui sa-i trimit la fiecare 2 luni, nu sunt suficienti. In afara de renta viagera eu ii ajut cat pot. As dori sa stiu daca, in baza noului cod civil, se poate cere rezilierea contractului in ceea ce o priveste pe sora mea, daca este obligatoriu/ de preferat sa facem asa numita punere de fapt in intarziere sau sa se procedeze direct cu citarea in judecata.
Va multumesc,
cu respect,
Bendis Ionesco
Cel mai recent răspuns: bendisionesco , utilizator 11:55, 20 Septembrie 2016
Art. 2250 NCC - Executarea silită a ratelor
(1) În caz de neîndeplinire a obligaţiei de plată a ratelor scadente, credirentierul poate cere sechestrul şi vânzarea bunurilor debirentierului, până la concurenţa unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor.
(2) Această sumă se stabileşte, în condiţiile legii, pe baza unei expertize întocmite în conformitate cu metodologia de calcul aplicabilă în cazul asigurărilor de viaţă, ţinându-se seama, printre altele, de ratele deja încasate de credirentier, de vârsta şi de starea acestuia. Cheltuielile expertizei sunt suportate de debirentier.
(3) După ce a fost obţinută în urma vânzării bunurilor debirentierului, suma se consemnează la o instituţie de credit şi va fi plătită credirentierului cu respectarea cuantumului şi scadenţelor convenite prin contractul de rentă viageră.

Art. 2251 NCC - Rezoluţiunea contractului la cererea credirentierului
(1) Creditorul unei rente viagere constituite cu titlu oneros poate cere rezoluţiunea contractului dacă debirentierul nu depune garanţia promisă în vederea executării obligaţiei sale ori o diminuează.
(2) Credirentierul are dreptul la rezoluţiune pentru neexecutarea fără justificare a obligaţiei de plată a rentei de către debirentier.
(3) În lipsa unei stipulaţii contrare, rezoluţiunea nu conferă debirentierului dreptul de a obţine restituirea ratelor de rentă deja plătite.

Dacă nu se cere executarea silită a obligaţiilor contractuale (nu e necesara punerea in intarziere caci debirentierul este deja in intarziere de drept ca urmare a trecerii termenului de plata) creditorul are dreptul la rezoluţiune in baza art. 1.549 alin. (1) NCC.

De regulă, creditorul nu are dreptul la rezoluţiune atunci când instanţa apreciază că neexecutarea este de mică însemnătate.

Prin urmare cazul trebuie analizat in concret, iar solutia va fi aleasa de catre parintii dvs care sunt singurii in masura sa solicite fie executarea silita, fie rezolutiunea.

va multumesc frumos pentru raspuns! o zi cat mai buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de rentă viageră nerespectat de debitrentier (nu a virat renta de 11 luni): îl pot anula în instanță din acest motiv? Alexandra Stancu Alexandra Stancu Buna ziua!Tatăl meu a făcut un contract renta viagera pe o casa cu un vecin în 09.05.2017 .în contract la punctul IV-MODALITATEA DE PLATA vecinul a scris ... (vezi toată discuția)
Modificrea contractului de renta viagera liliana v liliana v se poate modifica un contract de renta viagera in contract de intretinere? sau cum se poate anula acest contract de renta viagera. ma intereseaza pentru ca ... (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)