avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de renta viagera

Bine v-am gasit.

Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera.
Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat de catre mostenitorii de drept.

Intrebarea mea este: ce trebuie sa fac pentru a fi sigur ca, in cazul in care acestia vor ataca respectivul contract, nu vor castiga procesul? Dovezi semnate de ea, care sa ateste ca am platit sumele periodice specificate in contract sunt suficiente?
Ce alte elemente de asigurare as putea sa imi stabilesc?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:59, 22 Iulie 2008
:-/
Prin contractul de rentă viageră o persoană - credirentier - înstrăinează un bun în schimbul unei prestații periodice în bani, iar persoana care se obligă - debirentier - să plătească periodic suma până la decesul său (renta viageră).
Renta se poate constitui în favoarea uneia sau mai multor persoane, conform art. 1643 C.civ., aşa cum şi calitatea de debirentier poate să aparţină mai multor persoane, moartea unui credirentier nu duce la stingerea parţială a rentei, ea urmând a fi plătită integral supravieţuitorului, dacă nu s-a stipulat contrariul.
Contractul de rentă viageră este un contract cu titlu oneros, aleatoriu, deoarece există şansa de câştig sau pierdere pentru ambele părţi, aceasta depinzând de un eveniment viitor şi incert, respectiv durata de viaţă a credirentierului.
Dacă prestaţia periodică în bani se plăteşte pe un timp determinat, contractul nu mai este aleatoriu şi deci nu suntem în prezenţa unui contract de rentă viageră.
Dacă bunul înstrăinat de credirentier este un teren, contractul trebuie încheiat în formă autentică.
Prin contractul de rentă viageră are loc transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului înstrăinat de credirentier, acesta fiind obligat să-l garanteze pe debirentier de evicţiune.
În principiu, renta viageră se constituie cu titlu oneros, dar poate fi constituită şi cu titlu gratuit, prin donaţie sau prin testament, caz în care contractul de rentă viageră trebuie să îndeplinească condiţiile de formă şi de fond impuse de legiuitor pentru încheierea donaţiei, respectiv testamentului.
Când renta viageră a fost constituită cu titlu gratuit, aceasta devin o liberalitate, neexistând caracterul aleatoriu.
Contractuf este lovit de nulitate în cazul constituirii rentei în favoarea unei persoane afectate de o boală de care a murit în interval de 20 de zile de la data încheierii contractului, conform art. 1645 C.civ., boala respectivă - existând în momentul încheierii contractului - iar nu un alt eveniment (de exemplu, un accident) fiind cauza morţii.
Dacă moartea credirentierului a intervenit după 20 zile, instanţa poate constata nulitatea contractului pentru lipsa cauzei numai dacă moştenitorii dovedesc că debirentierul a avut cunoştintiă de moartea lui iminentă.
Ratele de rentă trebuie să fie plătite de debirentier, în cuantumul şi la termenele stipulate în contract, până la decesul credirentierului (contractant sau terţ beneficiar) ori decesul terţului până la moartea căruia credirentierul are dreptul la ratele de rentă, conform art. 1642 C.civ.
În caz de moarte a debirentierului, obligaţia de plată a rentei se transmite asupra moştenitorilor lui deoarece această obligaţie nu este legată de o calitate personală a defunctului şi nici contractată intuitu personae.
Debirentierul nu se poate libera de obligaţia plăţii rentei nici prin vânzarea bunului şi asumarea acestei obligaţii de către cumpărător. Numai în cazul în care credirentierul consimte, debirentierul poate fi înlocuit de o altă persoană.
Dacă la scadenţă, debirentierul nu plăteşte, credirentierul poate cere executarea silită asupra patrimoniului debirentierului pentru realizarea unei sume suficiente în vederea asigurării plăţii regulate a rentei.
Rezoluţiunea contractului pentru neexecutare nu poate fi cerută însă de credirentier.
În caz de rezoluţiune, debirentierul trebuie să restituie bunul primit. În ceea ce priveşte ratele de rentă plătite, ele nu se restituie.
Potrivit art. 1650 C.civ., numai renta constituită cu titlu gratuit poate fi declarată neurmăribilă prin convenţia părţilor. Astfel, creditorii nu pot protesta deoarece debitorul lor (credirentierul) nu a dat nimic în schimbul rentei neurmăribile şi nu şi-a micşorat patrimoniul său (care formează obiectul dreptului de gaj general al creditorilor). Totuşi, conform art. 408 C.pr.civ., este posibilă şi urmărirea rentei constituite cu titlu gratuit şi declarată neurmăribilă, dar numai pentru datorii de alimente, de chirii sau alte creanţe privilegiate asupra mobilelor, instanţa având dreptul să fixeze măsura în care poate fi urmărită.
Renta constituită cu titlu oneros nu poate fi declarată neurmăribilă, deoarece reprezintă echivalentul bunului înstrăinat şi prin aceasta, debitorul de rea-credinţă s-ar putea sustrage de la executarea obligaţiilor sale.
Dreptul la acţiune prin care se reclamă ratele de rentă neplătite, se stinge în termenul general de prescripţie de 3 ani, calculat separat pentru fiecare rată de rentă din momentul în care a devenit exigibilă. Deoarece renta are un caracter viager, dreptul la rentă al creditorului nu se prescrie, chiar dacă o perioadă mai îndelungată (de peste 3 ani) nu ar reclama plata ratelor de rentă scadente. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Contract de rentă viageră nerespectat de debitrentier (nu a virat renta de 11 luni): îl pot anula în instanță din acest motiv? Alexandra Stancu Alexandra Stancu Buna ziua!Tatăl meu a făcut un contract renta viagera pe o casa cu un vecin în 09.05.2017 .în contract la punctul IV-MODALITATEA DE PLATA vecinul a scris ... (vezi toată discuția)
Neplata renta viagera bendisionesco bendisionesco Buna ziua, Parintii mei au vandut mie si uneia dintre surori, ambele cu rezidenta si in strainatate, apartamentul cu clauza de uzufruct si renta viagera ( o ... (vezi toată discuția)