avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de rentă viageră nerespectat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de rentă viageră nerespectat de debitrentier (nu a virat renta de 11 luni): îl pot anula în instanță din acest motiv?

Buna ziua!Tatăl meu a făcut un contract renta viagera pe o casa cu un vecin în 09.05.2017 .în contract la punctul IV-MODALITATEA DE PLATA vecinul a scris că se obligă să plătească toată viața lui începând de la semnarea contractului ,o renta viagera lunara de 1000lei prin virament bancar in contul deschis pe numele tatălui meu.Dupa 11luni Tatăl meu a murit si vecinul nu a mai depus nimic. .Am deschis succesiunea pe acel cont bancar si eu sunt unica moștenitoare a contului..(în care vecinul a declarat că virează suma de 1000lei toata viața lui). După succesiunea în cartea funciară la SARCINI eu am luat locul tatălui (intabulare,drept de ipoteca legală ,valoare 1000lei /lună reprezentant renta viagera datorata până la sfârșitul vieții DEBIRENTIERULUI(vecinu)...Problema este dacă eu pot anula acest contract în instanță prin nerespectarea clauzei contractuale.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:03, 8 Aprilie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinul virează banii toată viața tatălui.
Nu toată viața vecinului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinul si-a executat obligația.
In baza contractului a devenit proprietarul casei. Nu mai trebuie decât să prezinte la Cartea Funciară o copie legalizată dupa certificatul de deces, pentru radierea sarcinii.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca doamna are dreptate, desi ciudat, s-au inteles ca renta sa fie platita toata viata debitrentierului, de aia e si sarcina pusa in cartea funciara dupa dezbaterea succesiunii.
Art. 2242

Noţiune

(1) Prin contractul de rentă viageră o parte, numită debirentier, se obligă să efectueze în folosul unei anumite persoane, numită credirentier, prestaţii periodice, constând în sume de bani sau alte bunuri fungibile.

(2) Renta viageră se constituie pe durata vieţii credirentierului dacă părţile nu au stipulat constituirea acesteia pe durata vieţii debirentierului sau a unei terţe persoane determinate.


Puteti cere executarea silita a rentei

Art. 2250

Executarea silită a ratelor

(1) În caz de neîndeplinire a obligaţiei de plată a ratelor scadente, credirentierul poate cere sechestrul şi vânzarea bunurilor debirentierului, până la concurenţa unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor.

(2) Această sumă se stabileşte, în condiţiile legii, pe baza unei expertize întocmite în conformitate cu metodologia de calcul aplicabilă în cazul asigurărilor de viaţă, ţinându-se seama, printre altele, de ratele deja încasate de credirentier, de vârsta şi de starea acestuia. Cheltuielile expertizei sunt suportate de debirentier.

(3) După ce a fost obţinută în urma vânzării bunurilor debirentierului, suma se consemnează la o instituţie de credit şi va fi plătită credirentierului cu respectarea cuantumului şi scadenţelor convenite prin contractul de rentă viageră.

Art. 2251

Rezoluţiunea contractului la cererea credirentierului

(1) Creditorul unei rente viagere constituite cu titlu oneros poate cere rezoluţiunea contractului dacă debirentierul nu depune garanţia promisă în vederea executării obligaţiei sale ori o diminuează.

(2) Credirentierul are dreptul la rezoluţiune pentru neexecutarea fără justificare a obligaţiei de plată a rentei de către debirentier.

(3) În lipsa unei stipulaţii contrare, rezoluţiunea nu conferă debirentierului dreptul de a obţine restituirea ratelor de rentă deja plătite.





Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2019
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata renta viagera bendisionesco bendisionesco Buna ziua, Parintii mei au vandut mie si uneia dintre surori, ambele cu rezidenta si in strainatate, apartamentul cu clauza de uzufruct si renta viagera ( o ... (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)