...ce parere aveti...un contract de intretinere poate fi reziliat/rezolutionat pe cale amiabila printr-o conventie in fata unui notar daca partile renunta la drepturile nascute prin contract?...
Daca vorbim de reziliere ... cred ca numai instanta poate sa se pronunte asupra unei rezilieri.
La notar puteti merge sa incheiati un act prin care intretinatorul sa retransmita nuda proprietate intretinutului astfel incat intretinutul sa aiba din nou toate atributele dreptului sau de proprietate.
Institutia aplicabila contractelor de intretinere este cea a rezolutiunii ( desi in jurisprudenta se intalneste si rezilierea- in mod incorect) Fiind vorba de rezolutiune, ea se pronunta de instanta de judecata, deoarece are ca efect desfiintarea retroactiva a contractului, cu repunerea partilor in situatia anterioara, in ce priveste dreptul real transmis prin contract ( dar nu si cu privire la prestatiile efectuate de intretinator). Avand in vedere ca urmare a desfiintarii contractului trebuie efectuata si operatiunea de carte funciara de reintabulare a imobilului pe numele transmitatorului ( intretinutul) cu concomitenta anulare a incheierii de intabulare emisa in favoarea intretinatorului, cred ca aceste operatiuni pot fi efectuate doar in temeiul unei hotariri judecatoresti.
S-ar aplica intr-adevar rezolutiunea si nu rezilierea, pentru ca prestatiile de intretinere nu vor fi restituite. Rezolutiunea pe cale amiabila nu exista in dreptul romanesc. rezolutiunea intervine ca urmare a neexecutarii culpabile a unei obligatii, prin urmare amiabilul nu are ce cauta in speta. Inteleg ca se doreste desfiintarea contractului fara insa a se plati taxe. O denuntare bilaterala nu ar fi posibila?! Probabil cel mai ieftin ar fi o actiune de rezolutiune pentru neplata intretinerii, in instanta, daca nu exista un pact comisoriu de rang IV inserat in contract.
Buna ziua
elenpion
am si eu o speta de rezolvat,am vandut un ap.in luna decembrie 2008 cu contract de vanzare cumparare la notariat intelegerea a fost cu rest de plata pana la ... (vezi toată discuția)