avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna ziua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna ziua

am si eu o speta de rezolvat,am vandut un ap.in luna decembrie 2008 cu contract de vanzare cumparare la notariat intelegerea a fost cu rest de plata pana la data de 15 aprilie 2009,la data de 16 aprilie la notariat sa prezentat numai sotul cumparator spunand ca este in divort cu sotia si nu mai pot achita restul de plata.mentionam ca in contractul de vanzare cumparare este mentionata fraza in care spune ca pana la data de 15 04 2009 contractul este de drept rezolutionat si fara interventia instantei de judecata,sotul cumparator a dat in fata notarului o declaratie in care motiveaza ca nu mai are sa achite rest de plata si ca renunta la avansul dat pt.cump.ap.conducatorul de carte funciara refuza sa ne reintabuleze dreptul de proprietate motivand ca trebuie sa mergen la instanta de judecata sa se pronunte printro hotarare.nu inteleg de ce trebuie sa ajung la instanta daca in contract este mentionata clauza de rezolutiune si fara interventia instantei de judecata.multumesc.
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 16:02, 2 Mai 2009
elenpion a scris:

am si eu o speta de rezolvat,am vandut un ap.in luna decembrie 2008 cu contract de vanzare cumparare la notariat intelegerea a fost cu rest de plata pana la data de 15 aprilie 2009,la data de 16 aprilie la notariat sa prezentat numai sotul cumparator spunand ca este in divort cu sotia si nu mai pot achita restul de plata.mentionam ca in contractul de vanzare cumparare este mentionata fraza in care spune ca pana la data de 15 04 2009 contractul este de drept rezolutionat si fara interventia instantei de judecata,sotul cumparator a dat in fata notarului o declaratie in care motiveaza ca nu mai are sa achite rest de plata si ca renunta la avansul dat pt.cump.ap.conducatorul de carte funciara refuza sa ne reintabuleze dreptul de proprietate motivand ca trebuie sa mergen la instanta de judecata sa se pronunte printro hotarare.nu inteleg de ce trebuie sa ajung la instanta daca in contract este mentionata clauza de rezolutiune si fara interventia instantei de judecata.multumesc.
Instanta trebuie sa pronmunte o hotarire judecatoreasca care sa constate rezolutiunea antecontractului, iar cei de la careta funciara pentru acurma oricefel de discutii( aveti doi cumparatori nu unul singur) solicita un asemenea act constatator.
nu este antecontract ,este contract de vanzare-cumparare cu rest de plata,unde sau specificat clauze,la instanta judecatoreasca ma taxeaza la valoarea din contract.multumesc.
Orice inscriere, radiere sau modificare in cartea funciara se face printr-un act notarial sau o hotarare a instantei de judecata. Iar rezolutiunea unui contract se poate constata numai de catre instanta si nu de notar.
Deci trebuie ca instanta sa se pronunte cu privire la rezolutiunea contractului si apoi faceti modificarile in cartea funciara pe baza acestei hotarari.
Indiferent ca notarul a specificat in contract faptul ca neplata restului de pret la scadenta, atrage de plin drept rezolutiunea contractului aceasta nu poate avea loc decat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, cu ajutorul careia sa va reintabulati dreptul de proprietate.
In mod corect instanta de judecata va obliga la plata taxei de timbru la valoarea din act si nu la valoarea achitata, deoarece se solicita rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare in valoare de 50.000 Euro, de exemplu si nu rezolutiunea contractului in cuantumul sumei achitate de catre cumparatori. ;)

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare-cumparare characlan11 characlan11 Buna ziua.Am facut o promisiune sinalagmatica de vanzare cumparare pentru un garaj care este inclus pe CF-ul unui apartament.Pretul garajului a fost platit ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)