avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna ziua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna ziua

am si eu o speta de rezolvat,am vandut un ap.in luna decembrie 2008 cu contract de vanzare cumparare la notariat intelegerea a fost cu rest de plata pana la data de 15 aprilie 2009,la data de 16 aprilie la notariat sa prezentat numai sotul cumparator spunand ca este in divort cu sotia si nu mai pot achita restul de plata.mentionam ca in contractul de vanzare cumparare este mentionata fraza in care spune ca pana la data de 15 04 2009 contractul este de drept rezolutionat si fara interventia instantei de judecata,sotul cumparator a dat in fata notarului o declaratie in care motiveaza ca nu mai are sa achite rest de plata si ca renunta la avansul dat pt.cump.ap.conducatorul de carte funciara refuza sa ne reintabuleze dreptul de proprietate motivand ca trebuie sa mergen la instanta de judecata sa se pronunte printro hotarare.nu inteleg de ce trebuie sa ajung la instanta daca in contract este mentionata clauza de rezolutiune si fara interventia instantei de judecata.multumesc.
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 16:02, 2 Mai 2009
Chiar daca in contract avem un pact comisoriu in care se mentioneaza rezolutiunea contractului fara interventia instantei - competenta acesteia nu poate fi inlaturata atunci cand intre parti exista un litigiu. Instanta trebuie sa verifice in ce masura nu si-a executat obligatiile asumate partea in contra careia se desfiinteaza contractul.

Atunci cand nu exista un litigiu intre parti nu vad necesara o hotarare a instantei pentru rezolutiunea contractului fie el si de vanzare cumparare a unui imobil. Exista si un principiu al simetriei actelor, din moment ce nu avem nevoie de concursul instantei la incheierea contractului de vanzare cumparare - nu avem nevoie de aceasta nici la desfiintarea contractului pe cale amiabila.

In ce conditii ati fost informat de catre registrator ca nu se poate face intabularea? Verbal... sau oficial printr-o incheiere? Daca a fost doar verbal solicitati registratorului sa faca o hartoaga oficiala prin care refuza inscrierea. Acea incheiere o puteti ataca in instanta, iar in temeiul hotararii jud puteti obtine intabularea dreptului dvs ca urmare a rezolutiunii contractului. Ar fi cea mai ieftina varianta.

Oricum trebuie acordul ambilor soti pentru ca totul sa fie in regula.

Daca nu doriti sa ajungeti in instanta de niciun fel, intalniti-va ambii cumparatori si perfectati un contract de vanzare cumpare - dvs fiind de data aceasta cumparatorul dar trebuie sa platite din nou taxele notariale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
o_mores, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare-cumparare characlan11 characlan11 Buna ziua.Am facut o promisiune sinalagmatica de vanzare cumparare pentru un garaj care este inclus pe CF-ul unui apartament.Pretul garajului a fost platit ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)