formulati o cerere de radiere a notarii in cartea funciara a antecontractuluide vanzare cumparare in favoarea promitentului cumparator.... depuneti toate actele si din care rezulta ca ati facut tot ce a depins de dvs ptr incheierea contractului ce nu sa incheiat din culpa promitentului cumparator.. dupa ce se admite si se dispune radierea, puteti vinde...
vechiul promitent-cumparator numai are nici un drept dupa ce a depasit termenul.. decat daca il dati dvs
Raspunsurile dumneavoastra le gasiti in continutul contractului , cu privire la rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare.
Exista vreun pact comisoriu in contract ?Care este tipul acestuia?
Pactul comisoriu de gradul I este acela prin care se stipuleaza ca in caz de neexecutare a obligatiilor de catre una dintre parti, contractul se desfiinteaza. In fapt, aceasta clauza nu face foarte multe ci este doar o redare prin clauza contractuala a dispozitiilor legale cu privire la rezolutiunea judiciara. Ca efect, pactul comisoriu de gradul I da dreptul partii pagubite sa se adreseze instantei care, constatand neexecutarea culpabila obligatiei de catre cealalta parte, sa hotarasca fie desfiintarea contractului, fie executarea obligatiei de catre partea in culpa, daca partea care a cerut rezolutiunea a renuntat la aceasta. Atunci cand considera necesar, instanta poate acorda partii in culpa un termen de gratie pentru executarea obligatiei ei.
Pactul comisoriu de gradul II este acela prin care partile convin ca daca o parte nu isi executa obligatiile stabilite prin contract, atunci cealalta parte poate considera contractul ca desfiintat. Cu alte cuvinte o parte renunta unilateral la contract daca cealalta nu isi indeplineste obligatiile. Si in acest caz instanta va putea sa constate neexecutarea sau, dimpotriva sa constate ca, desi executata dupa trecerea termenului, obligatia partii in culpa s-a executat inainte de denuntarea contractului, deci este valabila, iar contractul nu trebuie sa se desfiinteze. Cu toate acestea, partea in culpa nu va mai putea obtine termen de gratie pentru executarea obligatiei.
Pactul comisoriu de gradul III presupune ca in cazul neexecutarii obligatiei de catre una din parti contractul sa fie rezolvit de drept. Pactul de gradul III actioneaza mult mai puternic decat cele anterioare, in sensul ca instanta nu va mai putea interveni nici in sensul acordarii unui termen de gratie si nici pentru constatarea oportunitatii pronuntarii rezolutiunii. Contractul va fi desfiintat de drept din cauza neexecutarii culpabile a obligatiei uneia dintre parti.
Este necesar insa ca partea in culpa sa fie pusa in intarziere, adica sa i se aduca la cunostinta prin notificarea facuta prin intermediul executorilor judecatoresti sau prin cererea de chemare in judecata, ca nu si-a executat obligatia si ca trebuie sa o execute, in caz contrar putand fi silita la aceasta. In acest caz, daca partea culpabila a executat obligatia pana la primirea notificarii ori a cererii de chemare in judecata, instanta poate constata acest lucru, nemaifiind nevoie sa se desfiinteze contractul.
Pactul comisoriu de gradul IV este si cel mai energic dintre toate. Aceasta clauza contractuala prevede ca in caz de neexecutare culpabila a unei obligatii de catre una din parti, contractul sa se desfiinteze de drept fara necesitatea indeplinirii oricarei alte formalitati. Nu se mai cere deci punerea in intarziere si nici instanta nu mai poate interveni in nici un mod, nici chiar pentru constatarea rezolutiunii. In concluzie, contractul se desfiinteaza imediat ce obligatia unei parti nu a fost indeplinita in termen.
Trebuie sa respectati continutul contractului, pentru a opera sanctiunea rezolutiunii pentru neexecutarea culpabila a obligatiei.
Dumneavoastra l-ati notificat , chiar daca in contract nu e prevazuta aceasta obligatie in vederea pronuntarii rezolutiunii .
Numai instanta de judecata constata si pronunta acesta cauza de ineficacitate a actelor juridice.
Insa , intervenita acesteia poate fi , totusi , limitata de partile contractante(sau chiar inlaturata ) prin inserarea de pacte comisiorii exprese.
In functie de modul in care opereaza aceasta sanctiune a partii de rea credinta, va adresati instantei de judecata sau nu (notarul , de data aceasta , nu va poate ajuta in acest sens ).