avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator

Este vorba despre un apartament.
S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 sa se incheie contractul de vanzare cumparare-impreuna cu achitarea restului de plata.
Clauze au fost urmatoarele:
In cazul in care promitentii vanzatori se vor razgandi cu privire la vanzare se va achita dublul avansului si in cazul in care promitentul cumparator se va razgandi va pierde avansul achitat.
In cazul in care se refuza inchierea contractului de vanzare-cumparare oricare dintre parti se poate adresa instantei cu o actiune pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de contarct de vanzare cumparare.
Subsemnatele parti solicitam inscrierea prezentului antecontract de vanzare cumparare in cartea funciara.

Probleme:
1.Din 10.04.2009 pana in 13.02 2010 promitentul cumparator nu s-a prezentat pentru inchieierea contractului de vanzare cumparare si achitarea restului de plata.In acest timp am incercat sa-l contactam la telefon dar nu a raspuns.De asemenea l-am notificat prin avocat si nu s-a prezentat.Am aflat doar ca este plecat in strainatate.In acest timp am gasit un nou cumparator si dorim sa incheiem un contract de vanzare cumparare.

Intrebari:
1.Se poate rezilia antecontractul prin notar sau prin ordin judecatoresc ?Care este cea mai buna solutie si mai rapida?
2.Cum putem obtine radierea din cartea funciara a promitentului cumparator?
3.In ce conditii se poate incheia contractul vanzare-cumparare cu noul cumparator?
4.Ce drepturi mai are in aceasta situatie vechiul promitent-cumparator?


Multumim anticipat.




Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 20:10, 2 Octombrie 2014
buna dimineata.
se poate face o conventie de rezolutiune a antecontractului dar aceasta implica prezenta partilor semnatare.
pentru radierea antecontractului din CF puteti prezenta fie o conventie de rezolutiune, fie o hotarare judecatoreasca.
Problema este ca promitentul cumparator este de negasit pentru a face aceasta conventie de rezolutiune iar antecontractul a expirat din 10.04.2009.Nu se poate face aceasta conventie de rezolutiune in absenta lui,avand in in vedere ca acesta nu si-a respectat obligatiile?
buna ziua!
nu, aceasta conventie trebuie semnata de catre semnatarii antecontractului de vanzare cumparare.
mergeti pe atunci pe cale de instanta sa constate ea ca antecontractul este rezolutionat, si in baza hot instantei sa se radieze antecontractul din CF.
Buna Ziua,
Am incheiat un antecontract contract de vanzare cumparare prin prima Casa ! Mentionez ca eu sunt vanzatorul! Am primit un avans de la promitentii cumparatori, obligandu-ma sa il restitui in cazul in care banca nu le acorda creditulul! Totodata Mai am o clauza in contract in care se mentioneza :
In situatia in care promitentii vanzatori vor reveni asupra prezentului antecontract datoreza promitentilor cumparatori restitui rea de doua ori a avansului incasat, iar in situatia in care cumparatorii promitenti revin asupra prezentului pierd avansul achitat!
CVC se va perfecta cel Tarziu la data de 27.10.2014!

In acest moment am confirmare a de la BAnca si de pe site-ul fondul ui de garantare ca solicitarea , respectiv dosarul ,cumparatorul ui a fost aprobat, urmand ca FNGCIM sa trimita contractul de garanatare la banca pentru a fi semnat de catre promitenti cumparatori! Acest contract este de fapt o problema pentru ca in conformitate cu dispositiile FNGCIM tb semnat in maxim 5 zile de la data la care soseste in banca si re trimis la ei! Cumparatorii imi spun ca ei nu vor fi in Tara si nu pot semna acest contract in termen si ca ar dori restitui rea avansului!
Am informat promitenti cumparatori ca eu in acest moment consider ca au re venit asupra antecontractului si ca avansul nu il voi inapoi a decat daca au o adresa de la banca care sa ateste faptul ca nu au obtinut creditul!!!!
!!! Am astept realocarea acestor fonduri aprox 2 luni , timp in care am avut alte oferte Mai avantajoase, dar eu nu am revenit asupra antecontractului tocmai pentru faptul ca as datora dublul sumei catre cumparatori!!!
Banca m-a asigurat ca nu ii pot da o astfel de adresa , creditul fiind aprobat!

Intrebarea mea este urmatoarea, Cand ar tb sa il notific eu pe proprietar sa se preZinte la Notar pentru semnare cvc inainte de data de 27 oct, sau dupa aceasta data? Daca nu se preZinta notarul tb sa imi dea o certificate in acest sens? Cum pot radia Antecontractul din cf dupa acesta data? Notificarea trebuie facuta prin executor si cam ce ar trebui sa trec eu in ea in afara de faptul ca ii invit la semnarea CVC ? Este necesar sa mentionez ca in cazul in care nu au obtinut creditul de la banca sa imi prezinte adresa bancii care atestare acest lucru pentru a le înapoia avansul sau nu?
Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare cumparare teren albulescu albulescu Buna ziua,as dori daca se poate sa stiu care este baza legal intr-un contract de v/c teren intre o SC si o persoana fizica unde SC este cumparator daca SC nu ... (vezi toată discuția)
Nerespectare antecontract trandafir88 trandafir88 buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorea problema: -am incheiat acum un an un antecontract autentificat la notar pentru achizitia unei case aflata in ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)