avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... investire cu formula executorie a unui antecontract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare

Buna seara,

As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata sau orice alta formalitate prealabila, un antecontract de vanzare cumparare incheiat in froma autentica la notariat, conform art.66 din Legea 36/1995, aceasta mentiune fiind inserata in antecontract.
Data stabilita prin antecontract pentru incheierea contractului final de vanzare cumparare a fost depasita cu 2 luni, iar cumparatorul este indreptatit la dublul sumei dat ca avans.
Ma intereseaza care sunt pasii de urmat pentru recuperearea avansului.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: PPPP , utilizator 23:23, 31 Octombrie 2010
art. 66 se refera la actul autentic care constata o creanta certa si lichida ce are putere de titlu executoriu la data exigibilitatii. In cazul dvs, cred ca este vorba de o promisiune de vanzare a unui bun, iar in situatia in care actul de vanzare cumparare nu s-a incheiat in forma autentica in termenul prevazut in antecontract aveti 2 posibilitati : notificarea vanzatorului pentru a se prezenta la un birou notarial (ora,data si locul ), iar in cazul neprezentarii promitentului vanzator
notarul va da o incheiere de certificare, apoi urmeaza formularea cererii de chemare in judecata pentru a se pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare. Dar daca nu mai aveti acest interes si doriti aplicarea clauzei penale inserata in antecontract tot actiunea judecatoreasca poate rezolva recuperarea dublului avans
pentru mai multe detalii va stau la dispozitie
av iorga
Nu cred ca dreptul de creanta poate fi valorificat direct in baza antecontractului investit, deoarece el nu se naste in virtutea clauzei cuprinsa in antecontract (pt ca, oricat ar fi ea de frumos redactata, nu are decat rolul de a evalua cu anticipatie daunele interese in caz de neexecutare) ci in virtutea angajarii raspunderii civile contractuale pentru neexecutarea cuplabila a conventiei, in cadrul actiunii in justitie. (adica, mai pe romaneste, creanta aceea nu e atat de certa, lichida si exigibila pe cat pare pentru a fi aplicabil articolul citat de dvs).

Si...sa nu ma intelegeti gresit. Asta nu inseamna ca nu veti gasi judecator care sa-l investeasca... doar ca v-ar fi mai greu cu una ca mine pe post de adversar intr-o cale de atac impotriva incheierii de investire ori in vreo contestatie la executare. Atata tot.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
romascanu, moderator
Fata de poziţia Nicoletei Romascanu (corectă), aş supralicita. Nu cred nici că veţi găsi un magistrat care să investească antecontractul.

Restituirea dublului sumei achitate nu poate avea loc fără rezoluţiunea antecontractului. Rezoluţiune care, chiar şi în cazul existenţei celui mai ferm pact comisoriu, trebuie constatată de instanţă. Asta pentru a nu mai aminti de acele pacte comisorii care impun rezoluţiunea judiciară, cum ar fi pactul comisoriu de gradul I.

Aşa fiind, nu văd cum ar putea să dispună un judecător investirea antecontractului înainte de a rezolvi contractul sau înainte de a constata că acesta a fost rezilvit potrivit voinţei părţilor.
Da, e clar ca trebuie proces.
Acordul partilor e prea putin probabil sa existe.Fiecare parte sustine ca are dreptatea de partea ei si ca cealalta e vinovata.
Nu se poate investi actul juridic respectiv.

avocat Claudiu Lascoschi
themis a scris:

Fata de poziţia Nicoletei Romascanu (corectă), aş supralicita. Nu cred nici că veţi găsi un magistrat care să investească antecontractul.

Restituirea dublului sumei achitate nu poate avea loc fără rezoluţiunea antecontractului. Rezoluţiune care, chiar şi în cazul existenţei celui mai ferm pact comisoriu, trebuie constatată de instanţă. Asta pentru a nu mai aminti de acele pacte comisorii care impun rezoluţiunea judiciară, cum ar fi pactul comisoriu de gradul I.

Aşa fiind, nu văd cum ar putea să dispună un judecător investirea antecontractului înainte de a rezolvi contractul sau înainte de a constata că acesta a fost rezilvit potrivit voinţei părţilor.




Este adevarat ca nu se va gasi niciun judecator care sa investeasca cu formula executorie un asemenea act. Dar stiti de ce? Pentru ca un act autentic constituie titlu executor. O astfel de cerere ar urma sa fie respinsa pentru lpsa de interes si nicidecum pentru motivele invocate de dumneavoastra si de dna Romascanu. Ia sa vedem ce zice Legea 36/1995 Art. 66 - Actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă şi lichidă are putere de titlu executoriu la data exigibilităţii acesteia. În lipsa actului original, titlul executoriu îl poate constitui duplicatul sau copia legalizată de pe exemplarul din arhiva notarului public.
cred insa ca promitentul cumparator trebuie sa ii faca o notificare prin executor judecatoresc in care il invita pe acesta sa se prezinte la cabinetul notarial, in data de..., in ziua de.... pentru a-si executa obligatia de vanzare. Daca nu s eprezinta, notarul va incheia o incheiere de consemnare a faptului ca vanzatorul nu s-a prezentat sa isi execute obligatia. In momentul acesta promitentul cumparator are o creanta certa , lichida si exigibila fata de promitentul vanzator ce poate fi executata silit. Fara interentia instantei.
Nu sunt de acord ca obligatia asumata de promitentul vanzator, aceea de a plati dublul sumei date de cumparator ca si avand, nu poate fi executata silit in temeiul contractului. Este vorba de executarea silita a unei obligatii asumata prin contract de catre una din parti.Nu sunt de acord ca este necesara rezolutiunea contractului, pentru ca nu se solicita decat executarea unei obligatii, aceea de plata a dublului sumei platita de promitentul cumparator ca si avans

Alte discuții în legătură

Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Investire formula executorie kytyna kytyna buna seara, se poate cere instantei investirea cu formula executorie a unui antecontract v.c.(-fara o notificare prealabila a promitent ... (vezi toată discuția)
Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare marinmih marinmih Buna ziua! In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren in valoare de 8300 EURO platind un avans de 2000 Euro ... (vezi toată discuția)