avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare

Buna ziua!
In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren in valoare de 8300 EURO platind un avans de 2000 Euro urmand ca diferenta sa fie achitata la data de 18.07.2013 cand ar fi avut loc incheierea actului. Incheierea nu a avut loc din cauza faptului ca promitentul vanzator nu ar fi facut dezmembrarea terenului la timp(a fost plecat in vacanta)si ca urmare am incheiat un act aditional la promisiunea bilaterala prelungind termenul limita de incheiere , noul termen fiind 16.08.2013. Nici la aceasta data nu a avut loc incheierea actului , promitentul vanzator venind cu diferite pretexte,ca nu stia ca trebuie scos certificatul de urbanism, ca acesta ar dura circa trei saptamani pana l-ar scoate....sub promisiunea ca se va incheia actul in cauza.
Doresc sa stiu ce se poate intampla, pot pierde avansul dat, exista o limita de timp in care se pot incheia actele necesare avand in vedere perioada scursa de la incheierea actului aditional?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 21:17, 6 Septembrie 2013
Există o limită de 6 luni de la data stabilită pentru încheierea actului, timp în care puteţi cere instanţei o hotărîre care să ţină loc de contract (art.1669 C.civil).

După împlinirea termenului de 6 luni vă va fi imposibil să mai obţineţi concursul instanţei. În schimb, actul poate fi încheiat oricînd dacă promitentul vînzător este de acord.
Este complicata situatia.
Ar trebui sa incercati cumva sa faceti in asa fel sa rezolvati problema in asa fel incat sa faceti ce trebuia sa faca ei.
Nu stiu daca ati reusi in instanta.

Daca aveti in contract daune interese le puteti obtine prin justitie.
Depinde si ce act aveti.

Dreptul la cei 2000 euro il aveti sigur daca dovediti culpa lor.
Sau poate ca nu il aveti daca actul e facut bine...in favoarea lor.
Mai demult avocatii se ocupau de redactari si se stia clar ce se intampla in caz de proces.
In prezent nu stiu cine se mai ocupa deoarece oamenii evita avocatii...

Daca actul ar fi fost redactat de avocat puteati intreba avocatul.
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Adică, domnule Lascoschi, de ce nu ar putea obţine terenul prin instanţă, dacă promitentul vînzător îi amînă pînă la limita termenului de 6 luni? Ce valoare are, în opinia dumneavoastră, textul art.1669 Cod civil:

Art. 1.669. -
(1) Când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite
(2) Dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat


Citez şi mă minunez:

"Mai demult avocatii se ocupau de redactari si se stia clar ce se intampla in caz de proces.
In prezent nu stiu cine se mai ocupa deoarece oamenii evita avocatii
..."

ªi nu-mi pot reprima o întrebare absolut retorică: oare de ce?
Va raspund mai intai la intrebarea retorica.Notarii si justitiabilii singuri isiredacteaza actele.De mult timp nu am mai auzit sa le redacteze la oamenii simplii actele avocatii.
Doar cei care stiu ca este de preferat sa il redacteze avocatii si stiu de ce merg la avocat ca sa aiba contractul beton si gandit de avocat.
De aceea va intreb si eu retoric, ce rost mai are sa plateasca avocatul daca notarul sau justitiabilul il pot ei redacta?
Daca nu ii poate vinde cum sa ii vanda.
Aiici imi pare mie problema.

Daca nu poate vinde ca nu a facut dezmembrarea inseamna ori ca poate vinde si asa ori ca nu poate vinde.
Ce parere aveti, poate sau nu poate?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vorba filozofului bulgar: Ce este,este,ce nu este,nu este.

Alte discuții în legătură

Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans achizitie locuinta nea_pandele nea_pandele Am dat avans la un apartament in octombrie si trebuia sa ma pot muta la 1 martie.(sau daca nu sa primesc avansul inapoi in 30 de zile+daune interese daca nu ... (vezi toată discuția)