Buna ziua.Am facut o promisiune sinalagmatica de vanzare cumparare pentru un garaj care este inclus pe CF-ul unui apartament.Pretul garajului a fost platit integral in momentul semnarii actelor la notar.In acest moment,vanzatorul tergiverseaza semnarea contractului pe motiv ca nu poate face dezmembrarea din cauza ca pe CF are o suprafata diferita de suprafata calculata de topometrist.Intrebarea mea este daca vanzatorul poate cere anularea promisiunii de vanzare cumparare pe acest motiv si care ar fi modalitatea de revolvare a problemei?
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dpmdv motivul invocat de promitentul vanzator nu este sustenabil pentru rezolutiune (anulare in nici un caz). Ce are de facut promitentul cumparator? Notarea promisiunii la cartea funciara, daca acest lucru nu s-a facut pana acum si daca promisiunea mai este in termen, iar ulterior, are de ales intre rezolutiunea promisiunii cu daune-interese sau introducerea unei actiuni pentru o hotarare judecatoreasca care se tina loc de contract, daca se afla in termenul special de prescriptie de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.
Multumesc mult pentru ajutor.Mai am o intrebare legata de actiunea care trebuie introdusa.In acest caz,pe baza hotararii judecatoresti,voi putea sa intabulez garajul pe numele meu la cartea funciara?
Buna seara,
1. Formulati cumparatorului o notificare printr-un cabinet de avocat sau executor judecatoresc solicitandu-i ca intr-un termen rezonabil sa inceheiati contractul de vanzare cumparare. Atentionati-l ca in cazul in care nu se va prezenta veti solicita in instanta aplicarea prevederilor art. 1544 C.civ.
2. In situatia in care nu se prezinta atunci solicitati in instanta rezilierea antecontractului cu aplicarea prevederilor art. 1544 C.Civ.
3. dupa terminarea dosarului (daca se ajunge acolo) veti putea reintabula acel garaj
Multumesc pentru raspunsuri.Promisiunea de vanzare cumparare expira in 3 luni.Daca vanzatorul nu reuseste sa finalizeze dezmembrarea la cartea funciara,poate sa invoce acest motiv la tribunal pentru anularea promisiuni si neplata daunelor interese?